« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 6 mjeseci
mirko, pazi nuklearka

Slovaci i Bugari pale nuklearke?

Obje su zemlje, ogorčene rusko - ukrajinskim sukobom oko plina, najavile paljenje nuklearki

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

ruski plin

,

Jaslovske Bohunice nuklearka

,

Kozloduj nuklearka

,

Slovačka Bugarska nuklearke

Slovački premijer Robert Fico u srijedu je, zbog problema s opskrbom ruskim plinom, zaprijetio pokretanjem nuklearne centrale Jaslovske Bohunice koja je nedavno zatvorena zbog ispunjenja pristupnih obveza prilikom ulaska Slovačke u Europsku uniju.

"Ako će Slovačka i dalje biti talac sukoba Rusije i Ukrajine, postaje moguće ponovno otvaranje dijela nuklearke Jaslovske Bohunice", kazao je Fico te dodao da se radi o europskom problemu a ne samo slovačkom ili češkom.Također je upozorio da bi se do 2020-2030. ovisnost Europe o ruskom plinu mogla povećati.

Najavio je mogućnost održavanja summita premijera Višegradske skupine u četvrtak u Bratislavi. Tu skupinu čine Mađarska, Poljska, Češka i Slovačka.

Ponovnim pokretanjem svoje nuklearke iz istog je razloga nedavno zaprijetila i Bugarska. Zloglasni Kozloduj, najnesigurnija nuklearka svih vremena u kojoj su dobar dio vremena na održavanju provodili hrvatski stručnjaci, ugašen je brzinom svjetlosti kao prvi uvjet za pristupanje EU. Otvaranje ovog postrojenja predstavlja opasnost koiju se ne smije zanemariti.

 

07.01.2009. 20:06:47
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh