« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
PRAKSA I TEORIJA

Slovenac osumnjičen za utaju poreza, a istovremeno doktorirao na tu temu

Je li Roku Snežiču u pripremanju doktorata pomoglo praktično iskustvo? Pravosudna tijela vjeruju u potvrdan odgovor

Utaja poreza i doktorat u isto vrijeme?
Utaja poreza i doktorat u isto vrijeme? (Shutterstock)
Više o

Slovenija

,

doktorat

,

utaja porez

,

disertacija

Slovenski ekonomist obranio je u ponedjeljak doktorsku disertaciju na temu porezne utaje u europskom komparativnom pravu, što ne bi bilo čudno da istu temu nema i pravosudna istraga koja se vodi protiv njega.

30-godišnji Rok Snežič iz Maribora uspješno je na privatnom Europskom pravnom fakultetu u Novoj Gorici obranio doktorsku disertaciju pod naslovom "Ustavno-pravni aspekt oporezivanja nekretnina i utaja poreznih obveza, komparacija Slovenija - države bivše Jugoslavije", navode slovenski mediji, ali dodaju da je doktorand sa spomenutom temom imao iskustva i u praksi. Snežič se kao poduzetnik zajedno sa prijateljem prije dvije godine našao u središtu istrage policije i državne porezne uprave, jer se sumnjiči da je sustavom tzv. poreznog vrtuljka, koji se sastoji u fiktivnim transakcijama preko fiktivnih tvrtki, državu oštetio za 500.000 eura, odnosno neopravdano vraćenog PDV-a.

Navodno je riječ o fiktivoj prodaji dviju luksusznih jahti, a neopravdano vraćeni PDV poduzetnici su potrošili za "financiranje svog raskošnog životnog stila". Mediji tvrde da je pod sumnjom utaje poreza bio i Snežičev stric protiv kojega je također prije dvije godine pokrenut postupak utvrđivanja porezne utaje, a sumnjiči se da je državi dužan više od sedam milijuna eura. Postupci protiv jednog i drugog Snežiča još nisu došli do podizanja optužnice iako je istraga prikupila prilično dokaza, navode slovenski mediji.

Isto tako, prenose i izjave osumnjičenog Snežiča da mu je u pripremi doktorata jako pomoglo iskustvo u kojemu je ljudima savjetovao u postupcima protiv porezne uprave, koja po njegovoj ocjeni previše koristi tzv. disrecijsko pravo u određivanju poreza. Snežič odbacuje optužbe o utaji poreza i tvrdi da je upravo zbog svoje savjetodavne uloge pri poreznim pitanjima upao u oči poreznicima i policiji i postao njihovom "metom", pa su zbog toga navodno protiv njega i pokrenuli "neopravdanu" istragu. (hina/metro-portal)

20.12.2010. 22:03:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh