« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
NESREĆE I ZASTOJI

Prometni kaos u Europi ne prestaje

Snijeg koji je tijekom vikenda paralizirao promet u Europi i dalje zadaje teškoće, ljudi umiru zbog hladnoće i nesreća

Snijeg
Snijeg (Getty Images)
Više o

paraliziran promet

,

snijeg u Europi

,

prometni kaos

Predbožićni val hladnoća i obilne snježne oborine i u ponedjeljak uzrokuju prometni kaos diljem Europe, prisiljavajući putnike na kampiranje po zračnim lukama, a stižu i dojave o mrtvima u prometnim nesrećama zbog skliskih kolnika.

Promet je poremećen u zračnoj luci u Frankfurtu, najvećoj u Njemačkoj, gdje su još u tijeku vikenda otkazani brojni letovi, a nestrpljivost putnika morala je smirivati policija. U ponedjeljak je otkazano 340 letova, četvrtina uobičajena broja, objavile su vlasti. Najveći njemački zračni prijevoznik Lufthansa očekuje uspostavu redovita prometa u srijedu.

Brzi vlakovi u toj zemlji voze redovito, a gužve su velike jer putnici traže zamjenu za putovanje zrakoplovom ili automobilom. Jedan je radnik na željeznici u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji poginuo kad je na njega naletio vlak dok je pokušavao odmrznuti skretnicu.

U međuvremenu neke njemačke benzinske postaje ostaju bez goriva, budući da do njih zbog skliskih kolnika ne stižu cisterne. Amsterdamska zračna luka Schipol polako se, nakon brojnih otkaza letova, vraća u uobičajeno stanje. Na teminalima je noć provelo samo 100 putnika, za razliku od petka kad ih je bilo 3000.

No britanske zračne luke su pred slomom zbog golema broja predbožićnih putnika zarobljenih na terminalima i letova otkazanih zbog nemogućih uvjeta letenja. Izdano je upozorenje putnicima u zračnoj luci Heathrow da ne dolaze na terminale 1 i 3 koji su već pretrpani ljudima. U nedjelju je uspjelo poletjeti samo 20 zrakoplova u usporedbi s uobičajenih 1300.

Na zračnim lukama Gatwick, City, Stansted i Luton stanje je nešto bolje, izvijestile su zračne službe. Eurostar je priopćio da će ovaj tjedan prometovati po posebnu, kriznom voznom redu i upozorio putnike da putuju samo u krajnjoj nuždi.

Glasnogovornik austrijskog autokluba prenosi da su autoceste u toj zemlji uglavnom čiste zahvaljujući boljem radu ralica, no teškoće zadaju kamioni u provozu koji nastoje nadoknaditi izgubljeno vrijeme.

Na sjeveru Europe, u Helsinkiju je palo rekordnih 70 centimetara snijega, nezabilježeno od 1915. Autobusi i tramvaji prometuju, ali sporo i s velikim zakašnjanjem.

U Švedskoj je zaustavljeno 100 vlakova, većinom na jugu zemlje.

Po procjenama ekonomista, Njemačku je rani obilan snijeg dosad stajao oko tri milijarde eura. Ovako teška zima može za 0,5 posto smanjiti tromjesečni gospodarski rast, ali korist bi mogli izvući trgovci zimskom odjećom te proizvođači soli, lopata i strugalica za snijeg, kažu stručnjaci. Dječje saonice, primjerice, gotovo je nemoguće pronaći u prodavaonicama.

Pariška zračna luka Orly djelomice je zatvorena zbog snijega na pisti, a Charleroi kod Bruxellesa potpuno je uspostavio uredan red letenja pošto je u nedjelju bio zatvoren.

Pod snijegom je sjever Francuske, zbog čega je otežan cestovni i željeznički promet. Francuska vojska je na autocestama oko Pariza transporterima izvlačila automobile koji su sletjeli s kolnika.

U Belgiji su zastoji na autocestama u ponedjeljak ukupno bili dugi i do 600 kilometara, a u Nizozemskoj su vlasti uvele ograničenje brzine od 50 km/h zbog brojnih nesreća.

U Poljskoj, teško pogođenoj valom hladnoće, šest se osoba smrznulo u nedjelju navečer, pa je broj smrznutih u proteklih mjesec dana porastao na 114.

20.12.2010. 19:39:07
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh