« Biznis
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca

Slovačkoj zeleno svjetlo za ulazak u eurozonu

Promjenom valute zemlji prijeti i povećanje inflacije

Jan Pociatek, slovački ministar financija, pozira s eurom
Jan Pociatek, slovački ministar financija, pozira s eurom (AFP)
Više o

eurozona

,

Slovačka

,

Jan Pociatek

Šesnaest godina nakon raspada Čehoslovačke, Slovačka je pozvana za šesnaestog člana eurozone. Europska komisija i Europska središnja banka jučer su objavile kako je ta zemlja ispunila stroge kriterije ulaska i spremna je za uključivanje u zonu od 1. siječnja 2009.

‘Nova liga’

- Slovačka sada prelazi u novu ligu - prokomentirao je ekonomist Radoslaw Bodys iz Merrill Lyncha te dodao kako će ulazak u eurozonu pozitivno utjecati na cjelokupnu percepciju zemlje.

Prema podacima Europske komisije, u Slovačkoj je inflacija u ožujku na godišnjoj razini iznosila samo 2,2 posto. No, Europska središnja banka upozorila je kako bi se inflatorna stopa mogla u budućnosti znatno povećati.

Uzorni rezultatiU ožujku je inflacija u Slovačkoj na godišnjoj razini porasla 2,2 posto, što je značajno manje od europskog uvjeta od 3,2 posto.     

Slovački ministar financija Jan Pociatek u intervjuu za Deutsche Presse rekao je kako će slovačka vlada učiniti sve što je u njezinoj moći kako usvajanje nove valute ne bi dovelo do rasta inflacije te da će nastaviti provoditi čvrstu fiskalnu politiku.  U telefonskom intervjuu koji je dao Bloombergu, Pociatek je izrazio i uvjerenje kako će ovo ukloniti zadnje barijere pred manjim stranim investitorima, koji su dosad bili zabrinuti oko stabilnosti tečaja. 

Analitičari procjenjuju da će ulazak Slovačke u eurozonu poslužiti i kao ogledni primjer nekim članicama Europske unije koje još uvijek zadržavaju svoju valutu, kao što su Poljska, Mađarska i Češka. Ako se pokažu dobrima, slovačka bi im iskustva mogla poslužiti kao poticaj za ulazak u eurozonu, u koju se zasad ne žure. (METRO) 

07.05.2008. 21:21:03
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh