« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
NEMA SUGLASJA

Slovačka ne podliježe utjecaju SAD-a, ne želi priznati Kosovo

"Nije cilj priznati Kosovo, cilj je olakšati uspostavu odnosa Beograda i Prištine koji će biti dobri, glatki i što je ključno, održivi", rekao je ministar avanjskih poslova Slovačke Mikulaš Dzurinda

Mikulaš Dzurinda
Mikulaš Dzurinda (Getty Images)
Više o

SAD

,

Hillary Clinton

,

Kosovo

,

Slovačka

,

Sally Parson

Američka državna tajnica Hillary Clinton i slovački ministar vanjskih poslova Mikulaš Dzurinda potvrdili su u utorak u Washingtonu partnerske odnose dviju zemalja i spremnost da zajednički pomognu euroatlantsku integraciju zemalja jugoistočne Europe, ali se nisu suglasili oko Kosova.

Ministar Dzurinda je nakon sastanka s državnom tajnicom Clinton u State Departmentu potvrdio da Slovačka i dalje nije spremna priznati Kosovo. "Nisam osjećao nikakav pritisak i reći ću vam zašto. Nije cilj priznati Kosovo, cilj je pomoći ili olakšati da se uspostave odnosi Beograda i Prištine koji će biti dobri, glatki i što je ključno, održivi", rekao je Dzurinda odgovarajući na pitanja novinara na konferenciji za tisak u State Departmentu. "Vjerujem da Slovačka, kao zemlja koja nije priznala Kosovo, može puno pomoći u tome", ustvrdio je.

Slovačka je jedna od pet članica Europske unije i jedna od četiri članice NATO-a koje nisu priznale Kosovo.

Clinton je naglasila kako "SAD smatra da je Međunarodni sud pravde (ICJ) odlučio o pitanju neovisnosti i suvereniteta Kosova, te kako bi Washington rado vidio da nakon toga više zemalja prizna Kosovo".

Dodala je kako SAD zna da je "važno raditi na nadilaženju povijesnih podjela, kako bi regija bila mirna i stabilna i približavala se Europi". Dzurinda je, među ostalim, kazao da su razgovarali i o ekonomskoj suradnji dviju zemalja, te istakao kako Slovačka želi proširiti suradnju u području istraživanja i razvoja sa 120 američkih kompanija koje posluju na njezinom teritoriju. (hina/metro-portal)

20.10.2010. 10:43:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh