« Život
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
KONAČNO RIJEŠENA MISTERIJA

Slonovi se ne boje miševa već mrava

Ako je za vjerovati Disneyevim crtićima, slonovi se užasavaju miševa...

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

Mravi

,

slonovi

,

strah

,

miševi

No, stvarne životinje kojih se slonovi toliko boje zapravo su mnogo manje. Istraživači su otkrili da slonovi izbjegavaju drveće na kojem žive mravi, te će učiniti sve kako im sitni insekti ne bi dospjeli u surlu.

Stručnjaci koji su došli do ovog otkrića vjeruju da se mravi ponašaju kao ˝tjelohranitelji˝ za neke biljke kako bi ih zaštitili od slonova. Dr. Todd Palmer iz Mpala istraživačkog centra u Keniji objašnjava: ˝Mravi štite ekosustav u kojem se nalaze. Insekti koji teže oko 5 miligrama mogu sasvm dobro zaštiti drveće od životinja koje su oko milijun puta masivnije.˝

Ideja da se slonovi boje miševa dugo je bila osnova mnogih crtanih filmova, a pojavila se i u Disneyevom klasiku ˝Dumbo˝ iz 1941. Unatoč tome, znanstvenici tvrde kako ne postoje dokazi da se golemi sisavci boje malih glodavaca.

Do otkrića da slonovi ne vole mrave Dr. Palmer i kolege su došli proučavajući ponašanje životinja koje su izbjegavale drvo acacia u kenijskim nizinama. Naime, lišće ovog drveća uobičajena je hrana slonova. Ipak, oni ga ne diraju ako na njemu žive mravi.

˝Čini se kako slonovi ne podnose da im se mravi uvuku u surle, i ne mogu ih kriviti. Slonovska surla je doista izvanredan organ, no čini se da je i njihova Ahilova peta kada su u pitanju ljute kolonije mrava˝, zaključuje Dr. Palmer.

05.09.2010. 13:48:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh