« Žene
objavljeno prije 2 godine
ISTINA JE...

Slomljeno srce može imati iste posljedice kao i srčani udar

Od ovog sindroma obično pate žene od 58 do 75 godina, jer očito da one mlađe ipak lakše podnose prekide veza

Sindrom koji treba stvatiti ozbiljno
Sindrom koji treba stvatiti ozbiljno (Pixabay)
Više o

slomljeno srce

,

zdravlje srca

,

srčani udar

Snažan emocionalan stres na buduće zdravlje srca može ostaviti iste posljedice kao i srčani udar, otkrila su istraživanja.

Od takozvanog Takotsubo cardiomyopathy sindroma ili "sindroma slomljenog srca" pati oko 3 000 ljudi samo u Velikoj Britaniji, a obično je izazvan traumatičnim životnim događajima poput gubitka voljene osobe.

Tijekom napadaja, srčani mišić oslabi do te mjere da više ne može obavljati svoju funkciju. 

Dosadašnja istraživanja pokazivala su da je šteta na srcu samo privremena, no znanstvenici na Šveučilištu u Aberdeen otkrili su da posljedice na zdravlje, baš kao i nakon infarkta, mogu biti trajne.

Tim liječnika obavio je ispitivanje u trajanju od dvije godine na 37 pacijenata koji pate od spomenutog sindroma, a rezultati su ustvrdili da kod pacijenta postoji trajna šteta na srčanom mišiću. On je drastično izgubio na elastičnosti što je dovelo do toga da su spriječene pune kontrakcije tijekom otkucaja. 

Drugo istraživanje istog sindroma otkrilo je da su njegove žrtve u 90% slučajeva žene u dobi od 58 do 75 godina.

Za sada nema terapije koja bi se mogla propisati za liječenje posljedica ove vrste sindroma, za kojeg se donedavno mislilo da nije nimalo opasan na dulje vremensko razdoblje, no istraživanjem se pokušava postići da se sindrom shvati ozbiljno - baš kao što su njegove posljedice ozbiljne i potencijalno pogubne za naše zdravlje. 

 

Piše: Andrea Holi
21.11.2017. 20:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh