« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
ITALIJA

Državna revizija zabilježila 229 posto više tužbi za korupciju

Korupcija je doista nacionalni prioritet, a sustav uprave je gori nego u doba Prve Republike, poručili su talijanski oporbeni zastupnici

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

korupcija

,

Italija

,

državna revizija

Korupcija je "ozbiljna bolest" u Italiji, gdje je broj tužba u prvih jedanaest mjeseci 2009. skočio za 229 posto prema istom razdoblju 2008., ističu u srijedu čelnici državne revizije.

Javna uprava "prečesto" nije kadra stvoriti "interna antitijela" u borbi s tim nezakonitim ponašanjem pojedinaca, požalili su se državni tužitelj Mario Ristuccia i predsjednik državnog ureda za reviziju Tullio Lazzaro, na početku pravosudne godine.

Ristuccia u izvješću navodi da je od siječnja do studenog 2009. pokrenut 221 sudski postupak zbog korupcije, 219 zbog pronevjere koja je u porastu za 153 posto na godišnjoj razini i 1.714 zbog zloporabe ovlasti.

Stanje je doista "teško", ocijenio je Lazzaro, dodavši da brzina kojom se korupcija uvlači u upravu "šteti ugledu države" i "slabi povjerenje građana u upravu, pa i u ustanove u zemlji".

"Korupcija je doista nacionalni prioritet. Sustav uprave je gori nego u doba Prve Republike", kada je izbila političko-financijska afera Čiste ruke (Mani pulite), komentirao je Massimo Donadi, predsjednik kluba zastupnika oporbene stranke Italija vrijednosti.

Šteta koju zemlji nanosi ovaj fenomen "golema je u gospodarskom i infrastrukturnom pogledu, ali i na socijalnom i kulturnom planu", ocijenio je, pozivajući talijansku političku klasu da se uhvati ukoštac s problemom. (hina/metro-portal)

17.02.2010. 16:42:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh