« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
Kosor optimistična

Sljedeći tjedan potpisivanje sporazuma sa Slovenijom?

Hrvatska premijerka izrazila je u Bruxellesu optimizam da će dobiti potporu za prijedlog arbitražnog sporazuma za rješavanje graničnog pitanja sa Slovenijom

(Davor Žunić/CROPIX)
Više o

Slovenija

,

Jadranka Kosor

,

sporazum o arbitraži

,

potpisivanje

"Mislim da će se ovo rasplesti na dobro svih nas. Jučerašnji sastanak (s koalicijskim i oporbenim čelnicima) bio je dobar, ali predsjedniku SDP-a očito treba još neko vrijeme i ja to razumijem", rekla je premijerka.

"Mi smo se dogovorili da će on danas obaviti konzultacije i mi bismo se sutra prije podne trebali sastati i dogovoriti. Onda bih ja išla u Sabor i ako većina zastupnika bude smatrala da je ovo dobar sporazum, onda ću ga sljedeći tjedan potpisati, kako je i najavljeno u nazočnosti švedskog predsjedništva, a ako ne dobijem taj mandat, onda ga neću potpisati", izjavila je Kosor po dolasku na sastanak čelnika Europske pučke stranke (EPP), koji se po tradiciji sastaju uoči svakog summita EU-a.

Dodala je da će, dođe li do potpisivanje sporazuma, objaviti jednostranu izjavu u kojoj će se istaknuti da sam arbitražni sporazum ni na koji način ne može prejudicirati ishod same arbitraže.

Na upit što će se dogoditi s pregovorima ako ne dođe do potpisivanja arbitražnog sporazuma, Kosor je rekla da se "može zamisliti kakav bi scenarij bio".

"Ali, to nije nešto što me posebno opterećuje jer smatram da svaka odgovorna politička stranka u određenim trenucima mora podnijeti svoj dio tereta i svoj dio odgovornosti", rekla je hrvatska premijerka, dodajući da je jedan od dobrih rezultata ovoga sporazuma u tome što se konačno odvajaju pristupni pregovori od rješavanja graničnog pitanja.

Kosor je rekla da je u svojim razgovorima sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom otvorila i pitanje rješavanja duga Ljubljanske banke.

"Smatram da je moguće rješavanje pitanja Ljubljanske banke. Pahor i ja imamo odnos međusobnog uvažavanja i poštovanja i sposobni smo bez kompleksa otvarati sva pitanja. Meni osobno je to osobito važno i to treba isticati, da smo Pahor i ja pronašli most preko kojeg oboje možemo prijeći, iako pripadamo različitim političkim obiteljima", rekla je Kosor.

Što se tiče samog sadržaja arbitražnog sporazuma i različitih interpretacija u javnosti, Kosor je rekla da nije dobro izdvajati jednu riječ ili rečenicu, nego da treba sagledati cjelinu.

"Dužnost mi je reći da nije dobro izdvajati nijedan dio sporazuma, pogotovo neku riječ ili rečenicu, nego sporazum treba gledati u kontekstu, jer se primjerice neki članci međusobno nadopunjuju i kada pred sobom imate cjelinu onda možete dobiti pravu sliku o tome kakav je to sporazum", rekla je. (hina/metro-portal)

29.10.2009. 14:43:20
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh