« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
Sporna situacija

Hrvatski tv programi uskoro nedostupni u Srbiji?

Zbog nereguliranih autorskih prava hrvatski programi uskoro mogli bi biti isključeni iz srbijanskog kabelskog sustava

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Srbija

,

hrvatski tv programi

,

autoska prava

U izjavi beogradskom dnevniku "Danas", čelnik srbijanske Republičke radiodifuzne agencije  Goran Karadžić, ističe kako se u srbijanskom kabelskom sistemu emitiraju programi koji nemaju kupljena autorska prava za Srbiju, te da je nužno u što kraćem roku donijeti pravilnik kojim će to biti regulirano.

Taj dokument, kojim bi bila definirana pozicija svih programa u kabelskom distributivnom sustavu vjerojatno će, dodaje on, biti usvojen na jednoj od sjednica RRA tijekom studenog.

"Reagirat ćemo u veoma kratkom roku i u suradnji s kabelskim emiterima doći ćemo do rješenja ovakve situacije, koja je vrlo sporna. Takvi programi moraju biti isključeni iz svih kabelskih sustava. Ne postoji prijelazno rješenje", naglašava Karadžić.

On napominje da ne postoji problem ni sa jednom TV postajom kad je riječ o programima koji nisu licencni i da se takav program, inače, uglavnom emitira putem satelita.

Po njegovim riječima, prilikom reguliranja moraju se poštivati i međunarodni dokumenti, kao što su Sporazum o prekograničnoj televiziji koji je ratificirala Skupština Srbije i Direktiva o audio-vizualnim komunikacijama koja još nije ratificirana.Postoji, kako ističe, i suradnja s radiodifuznim tijelima iz okružja, koja imaju iste probleme.

U izjavi "Danasu" predstavnik HRT-a za odnose s javnošću, Janos Roemer, izjavio je kako HRT ne može dopustiti da ga se tereti zbog ilegalnog korištenja sadržaja koji su na njegovim programima, a čiji on nije vlasnik."Utoliko uvijek tražimo da se pitanje autorskih prava regulira. Svjesni smo posebnog interesa građana Srbije za našim programima", objašnjava Roemer. (Hina/Metro-portal)

29.10.2009. 14:32:56
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh