« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci
Jelovnik

Slatko

Fotografija vijesti
Više o

jagode

,

slastičarnica Horak

,

Jaroslav Horak

,

slastice

Naš slastičar

Prva asocijacija na slastičarnicu s tradicijom za mnoge je ‘Horak’. Još 1929. Jaroslav Horak je otvorio slastičarnicu u Preradovićevoj ulici koja se 50-ih preselila u Ilicu 160, u kojoj se i danas nalazi. Kvaliteta proizvoda, eksperimentiranje s novim okusima, a u isto vrijeme vjernost tradiciji, čine slastičarnicu ‘Horak’ posebnom i prepoznatljivom. Njezin vlasnik Jaroslav Horak mlađi ponudio nam je nekoliko laganih ljetnih slastica s jagodama, koje možete zamijeniti s bilo kojim sezonskim voćem.

Košarice s jagodama

Kupite gotovo prhko tijesto ili ga napravite po receptu
Za 20 komada

Prhko tijesto
30 dag margarina
0,5 kg brašna
15 dag mljevenog šećera
1 paketić vanilin šećera
Naribana korica 1 limuna
2 jaja
0,5 kg glatkog brašna (po potrebi dodati još brašna)

U tankom sloju (od 4 mm) napunite kalupe prhkim tijestom i ostavite ih da odstoje u hladnjaku nekoliko sati, a nakon toga pecite 10-15 minuta na 180 Celzijevih stupnjeva.

Krema
7 dl mlijeka
2,5 dl tučenog slatkog vrhnja
25 dag tiramisua Dolcela
1 kg sitno narezanih jagoda

Kocke s jagodama

Tijesto
6 jaja
6 žlica šećera
6 žlica brašna
2 žlice ulja
malo praška za pecivo

Jaja pjenasto umutite sa šećerom, dodajte brašno, prašak za pecivo i ulje te izlijte u lim koji ste prije obložili paprom za pečenje. Pecite 20 minuta na 180 Celzijevih stupnjeva. Kad se ohladi, tijesto prerežite na pola.

Krema
1 l mlijeka
150 g šećera
3 pudinga od vanilije ili 100 g gustina
250 g margarina ili maslaca
1 kg jagoda

Odvojite u posudu malo mlijeka u koje umiješajte puding i šećer, a ostatak mlijeka stavite kuhati. Nakon što prokuha, umiješajte puding i kad se zgusne, ostavite smjesu da se ohladi. U ohlađeni puding dodajte prethodno umućen margarin. Zatim u kremu dodajte 1/2 kg sjeckanih jagoda te stavite na prvu koru pa poklopite drugom. Ostavite malo kreme bez jagoda i njome premažite gornji sloj tijesta. S preostalih 1/2 kg jagoda ukrasite tortu.

Preljev
1/2 dl vode
1 vrećica preljeva od 3 g

Prokuhati vodu i preljev na vatri te premazati jagode. Kolač ostaviti u hladnjaku 2 - 3 sata prije posluživanja.

Kraljevska torta

U kalupu ispecite tanko prhko tijesto debljine 4 mm

0,625 l mlijeka
50 ml riže Thai Jasmine ili Arborio
malo soli
2 žumanjka
25 g putra
125 g zlatnih grožđica

Stavite mlijeko, rižu, šećer i sol na vatru te pustite da se sve zajedno prokuha. Neprestanim miješanjem spriječite da mlijeko iskipi i kuhajte sve dotle dok se ne izgubi ¾ tekućine.

Stavite žumanjke u drugu posudu, miješajući dodajte 2 žlice kuhane riže, polako umiješajte te dodajte sljedeće žlice riže, dodajte putar i grožđice te stavite na laganu vatru. Stalno miješajte dok se ne pojave mjehurići na površini ali ne dopustite da smjesa zakuha. Stavite u čistu posudu, prekrijte plastičnom folijom i pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Tu smjesu stavite na ispečeno prhko tijesto i na to stavite nasjeckane jagode. U preljev za torte stavite prošek te ga prelijte u tankom sloju po jagodama. Ukrasite sa sitno isjeckanim listovima mente i malo papra Saranak.

Torta Margarita

2,5 dl jogurta od jagoda
12,5 dag mascarponea
0,5 dl prošeka
1 paketić vanilin šećera
30 dag jagoda
0,5 dag želatine
Sok i korica 1 limete
10 dag tučenog slatkog vrhnja
2 baiser (beze) kore

U hladnoj vodi namočite želatinu, lagano je zagrijte da se otopi, umiješajte mascarpone, jogurt, sok i koru limete, prošek, vanilin šećer, 3 dag šećera u prahu, tučeno slatko vrhnje i jagode koje ste prije namočili u prošek.

U metalni okrugli okvir visine 5 cm, a promjera 25 cm, stavite prvu baiser (beze) koru promjera 25 cm, na nju polovicu gornje smjese. Zatim stavite drugu baiser koru, pa opet preostalu polovicu smjese te je ostavite u hladnjaku da odstoji nekoliko sati. Tada skinite metalni okvir koji je tortu u hladnjaku držao u cjelini i ukrasite je jagodama.
Baiser (beze) kore možete kupiti u slastičarnici Horak.

Vanilijine rolice s jagodama

Kupite 1 kg sirovog lisnatog tijesta
Razvaljajte tijesto na debljinu od 3 mm, razrežite na veličinu 3 x 20 cm, gornju stranu namažite žutanjkom, namotajte na metalni  valjak i obavezno ostavite da odstoji 30 minuta na sobnoj temperaturi (jer se pri pečenju bez odmaranja tijesto raspuca). Pecite na temperaturi od 180 Celzijevih stupnjeva.
Možete naručiti i gotove rolice u slastičarnici Horak

Krema
7 dl mlijeka
2,5 dl slatkog vrhnja
25 dag tiramisua Dolcela
malo prošeka
naribana korica i sok 1 limete
2 dl sira mascarpone
0,5 kg nasjeckanih jagoda

Mlijeko, slatko vrhnje i Dolcelin tiramisu izmiksajte većom brzinom, dok se ne pretvori u čvrstu smjesu. Zatim dodajte mascarpone, jagode, limetin sok te naribanu koricu i prošek pa tom smjesom punite ohlađene rolice.

25.07.2008. 14:14:55
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh