« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 mjeseci i 27 dana
EH, DA...

Slatkiši opasni kao pljuge i cuga

Grickalice i slatkiši mogu izazvati sličnu ovisnost kao alkohol i cigarete, tvrde znanstvenici

Smanjite doživljaj!
Smanjite doživljaj! (Arhiva)
Više o

cigarete

,

alkohol

,

slatkiši

,

grickalice

Puno tog vezano uz hranu u današnjem svijetu često poprilično pogrešno, to znamo. Čak i kad ne poduzimamo ništa po tom pitanju, svjesni smo tog problema. Kako bi se počeli rješavati problemi vezani uz zdravlje, prvestveno bi trebalo početi govoriti o prerađenoj hrani kao "supstanci koja izaziva ovisnost".

Potreba za time vjerojatno je najveća u zemljama u kojima su pretilost i povezane bolesti poput dijabetesa u porastu. Možemo govoriti, tvrdi se, o pravoj ovisnosti. Ne samo da je prijavljena učestalost ovisnosti slična onoj o alkoholu i duhanu, nego je čak i nadmašuje kad je riječ o pretilima, ili onima koji se prejedaju. 

Posebno je problematična cijela priča kad govorimo o djeci. Znanstvenici su opisali razinu utvrđene ovisnosti o nezdravoj hrani kod djece, koja ne mogu legalno kupiti alkohol i obično su premladi za kupnju cigareta, kao "neviđenu".

Sugeriraju da bi ona mogla premašiti razine ovisnosti o pušenju i alkoholu kod odraslih osoba. Čini se, kao što smo već sumnjali i sami ili čak iskusili na vlastitoj koži, da nezdrava hrana dovodi do navale dopamina, što je slično efektima nikotina i alkohola.

Naime, industrijski proizvedena hrana s "visokom razinom rafiniranih ugljikohidrata, ili dodanih masti, poput slatkiša i slanih grickalica", čini se, izaziva najgoru žudnju, prema podacima koji su prikupljeni za Yaleovu ljestvicu ovisnosti o hrani (YFAS). 

Dakle, slatko i grickalice - STOP!

03.11.2023. 08:31:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    03.11.2023. 09:09
    ds slatka ovisnost
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh