« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 10 godina i 3 mjeseca
SAVJETI

Slatkiši i kava zbunjuju hormone

Prije ili kasnije svaka naša greška u prehrani i životnom stilu utječe na hormone što radi kaos u našem tijelu

Kava je odlična ako ne pretjerate
Kava je odlična ako ne pretjerate (Shutterstock)
Više o

kava

,

inzulin

,

hormoni

,

slatkiši

,

endorfin

,

kortizol

Hormoni su izuzetno važni za funkcioniranje našeg organizma, pogotovo zbog regulacije metabolizma, a jednako tako imaju velik utjecaj na libido, raspoloženje, apetit i težinu. Jedna od stvari koja definitivno remeti ńjihov rad je pretjeran unos šećera u organizam, pa tako konzumacija slatkiša može uzrokovati otpornost tijela na inzulin što povećava rizik od metaboličkog sindroma i dijabetesa tipa 2.

Jedan od važnih hormona je i kortizol, hormon stresa koji se spušta tijekom noći, no ako radite do kasno, remetite prirodni proces što povećava rizik od depresije, nesanice, pretilosti i povišenog krvnog tlaka. Jednako tako, nesanica povećava rizik za pretilost jer pojačano lučenje kortizola podiže razinu šećera u krvi i potiče želju za slatkom hranom.

S druge strane, manjak sna uzrokuje glad, jer za vrijeme sna raste razina leptina, hormona koji tijelu govori da je sito, tako da nedostatak ovog hormona pojačava osjećaj gladi, što opet vodi u prejedanje i pretilost.

Kortizol potiče i budnost, tako da treba dobro pripaziti na međusobnu interakciju s kofeinom, tj. vrijeme kad pijete kavu. Oni koji kavu piju između osam i devet ujutro, u vrijeme kad je razina kortizola najviša razvijaju toleranciju na kofein što umanjuje njegovu učinkovitost i vodi u pretjeranu konzumaciju kave.

Stoga, oprezno sa slatkišima i kavom ...

10.03.2014. 16:22:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh