« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
ČOKOLADA ZA LJETO

Slatka zaštita od UV zraka

Izlaganje UV zrakama glavni je razlog preranom starenju i upalama kože - konzumiranje crne čokolade bogate flavanolima može pomoći

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Deviantart)
Više o

čokolada

,

UV zračenje

,

crna čokolada

,

flavanoli

Prema najnovijim studijama, crna čokolada s obiljem flavanola, prirodnih kemikalija iz kakaoa, ima zaštitno djelovanje kad je u pitanju sunčevo zračenje. Naime, tijekom studije 30 sudionika je tijekom 12 tjedana svakodnevno konzumiralo 20 grama čokolade s flavanolima.

Rezultati su bili zapanjujući - pokazalo se kako flavanoli štite kožu od crvenila koje nastaje nakon predugog boravka na suncu. Istovremeno, antioksidansko djelovanje takve čokolade sprječava brzo nastajanje bora i starenje kože nakon izlaganja suncu. Ipak, valja naglasiti da takva čokolada nije jednako učinkovita kao kreme i mlijeko za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom.

Inače, čokoladne delikatese bogate flavanolima proizvode se specifičnom metodom i to na niskim temperaturama. Zanimljivo je da se te kemikalije u većim količinama mogu pronaći u zelenom čaju te crnom vinu koji se također preporučuju za redovitu konzumaciju.

Dr. Stefanie Williams, dermatologinja po struci, koja je i provela studiju, kaže da je izlaganje UV zrakama glavni razlog preranom starenju kože i nastanku kancerogenih pojava. Konzumiranje crne čokolade bogate flavanolima može pomoći da se opasnost smanji jer ona djeluje protuupalno, no to ne vrijedi za običnu tamnu čokoladu. Studija je objavljena u časopisu Journal of Cosmetic Dermatology.

22.12.2009. 18:46:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh