« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 10 godina
SUNČANJE

Skrivanje od sunca je opasno za život?

Bez obzira na svu paniku koja se diže oko izlaganja suncu, izgleda da su u slučaju izbjegavanja sunčanja posljedice još gore

Umjereno sunčanje je zdravo
Umjereno sunčanje je zdravo (Shutterstock)
Više o

sunčanje

,

vitamin D

,

opasnosti

Sunčanje nije pretjerano zdravo, no ni izbjegavanje izlaganja sunčanim zrakama nije bezazleno, štoviše, prilično je opasno, pokazuju rezultati istraživanja provedenog na švedskom Karolinska institutu na trideset tisuća žena tijekom dva desetljeća. 

Naime, svakodnevno nanošenje zaštitnog faktora na kožu i izbjegavanje sunčevih zraka kod nekih žena može rezultirati manjkom vitamina D, što se u nekim slučajevima povezuje s vrlo agresivnim oblicima raka kože.

Ovaj se vitamin u organizmu stvara upravo izlaganjem suncu, a važan je jer organizam štiti od potencijalne pojave dijabetesa, tuberkuloze, multiple skleroze i rahitisa.

Šveđani su također upozorili kako bi napuci o tome da se ljudi što manje izlažu suncu i na kožu nanose visoke zaštitne faktora zapravo mogli više štetiti nego koristiti.

Sa švedskim kolegama slaže se i profesorica Dorothy Bennett s londonskog sveučilišta.

Ona je za Business Insider rekla kako ovi rezultati pokazuju da bi se stanovnici zemalja sjeverne Europe ipak trebali u umjerenoj količini izlagati sunčevim zrakama, umjesto da ga u potpunosti izbjegavaju.

"Ukoliko ga izbjegavaju savjetuje im se uzimanje D vitamina u kapsulama", rekla je prof. Bennett.

12.05.2014. 11:24:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh