« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 8 mjeseci
CILJEVI

Škotska želi ostati u Europskoj uniji

Ukoliko Škotska stekne neovisnost od Velike Britanije, trebala bi ostati u EU-u, ističe u DW intervjuu škotski zastupnik u Europskom parlamentu Alyn Smith

Škoti bi ili ne bi postali samostalni?
Škoti bi ili ne bi postali samostalni? (Arhiva)
Više o

referendum

,

EU

,

neovisnost

,

Škotska

DW: Gospodine Smith, Vi ste već deset godina zastupnik u Europskom parlamentu za Škotsku nacionalnu stranku, koja pripada klubu zastupnika Zelenih. Pretpostavljam da se želite riješiti svoje funkcije ovdje, jer se zalažete za to da Škotska iziđe iz sastava Velike Britanije i time i iz Europske unije?

Alyn Smith: Ne, apsolutno ne. Škotska je proeuropska socijaldemokratska zemlja. Mi smo dio jedne članice (Velike Britanije) koja se sve brže udaljava od Europe. Britanska vlada potkopava ljudska prava i međunarodno pravo. Ona Europsku uniju prikazuje sasvim krivo. To se protivi škotskim interesima. U Škotskoj sada donosimo jedan drugi izbor. Od 1999. smo već vratili naš nacionalni parlament. Mi smo jedna od najstarijih nacija u cijeloj Europi. Škotska je u svojoj povijesti duže bila samostalna, nego što je bila dio Ujedinjenog Kraljevstva. Ujedinjeno Kraljevstvo je tvorevina prošlosti.

Želite, dakle, napustiti Veliku Britaniju, ali ostati članica Europske unije. EU međutim navodi da to nije baš tako jednostavno. Škotska bi napustila i EU kad bi napustila zemlju članicu Veliku Britaniju. To će, dakle, biti prilično komplicirano.

Da, to jest komplicirano. Naravno, komplicirano kao i sve u EU-u. Europska unija je pragmatična organizacija, koja se temelji na demokraciji, ljudskim pravima i međusobnom uravnotežavanju interesa. Ne postoji nijedan EU ugovor i nijedan zakon koji kaže da moramo ići. Naravno da za to nema primjera. Ali mi uplaćujemo, držimo 80 posto naftnih i plinskih rezervi Velike Britanije, imamo resurse i oko 20 posto obnovljivih energija u EU-u. Europska unija nas neće htjeti izgubiti. Škotska ne želi ići. Naš slučaj je isto tako jedinstven kao i njemačko ujedinjenje, gdje se također govorilo da to ne ide. Ako postoji politička volja, onda to može uspjeti. Obje vlade, i škotska i britanska su se obvezale primijeniti volju glasača nakon referenduma.

Zar ne brinete da bi, primjerice, Španjolska ostanak Škotske u Europskoj uniji mogla blokirati? Stvorili biste presedan za druge regije u Europi, koje također teže neovisnosti, kao na primjer Katalonija u Španjolskoj. Pa, tu bi moglo biti blokada?

Brinem i zbog toga što bi neki meteorit mogao u idućih pet minuta pogoditi Škotsku. Mislim da se moramo suočiti s tim što će se, razumno gledano, najvjerojatnije i dogoditi. Ne vjerujem da bi ijednoj članici bila u interesu blokada. Nitko u Španjolskoj nije rekao da bi blokirao pristup Škotske. Španjolski ministar vanjskih poslova je rekao da je za njega odlučujući stav britanske vlade u Londonu. Britanska vlada i Škotska su se već dogovorile da će se nakon izjašnjavanja sa zajedničkim prijedlogom obratiti Europi. U tom pogledu to uopće ne bi bio presedan.

Što kažu Vaše kolege, drugi europski zastupnici, na Vaše planove? Razumiju li Vašu težnju za neovisnošću?

Oni to vrlo brzo shvate kad im se to objasni. Mojim kolegama u klubu zastupnika Zelenih sam uvijek govorio da se škotski nacionalizam razlikuje od nacionalizma u drugim državama. Škot je svatko tko živi u Škotskoj. Mi smo jedna proeuropska nacija. Ljudi će poštovati naša međunarodna prava čim demokratski odlučimo da ih ponovno vratimo sebi.

Kakvo je stanje sa članstvom u NATO-u: Hoće li Škotska ostati u tom vojnom savezu?

S položajem usred Sjevernog Atlantika smo strateški vrlo značajni. Imamo vrlo dugačku obalu s nalazištima nafte i puno ribe, što treba obraniti. Pokušat ćemo ostati u NATO-u, onako kako to radimo i s EU-om. Prolazit će se kroz određeni proces, ali u interesu je svih NATO članica da ostanemo u NATO-u. Već imamo prijedlog kako bi trebala izgledati naša vojska.

Bi li bilo problema s nuklearnom podmorničkom flotom Velike Britanije? Ona je stacionirana u Škotskoj. Bi li mogla tu ostati?

U trenutku imamo duboko nedemokratsku situaciju, u kojoj je 100 posto nuklearnog oružja stacionirano u Škotskoj. Ali ono se nalazi na podmornicama, znači može se pomaknuti. Ujedinjeno Kraljevstvo bi to oružje moglo negdje drugdje skladištiti. Mi bismo bili članica NATO-a bez nuklearnog naoružanja. I to bi, vjerujem, bio napredak za svijet.

Ukoliko bi Škotska napustila Ujedinjeno Kraljevstvo, biste li tada postavili granicu prema Engleskoj i time i prema Europskoj uniji ili biste se priključili Šengenskoj zoni, znači EU području bez graničnih kontrola?

Naš plan izgleda ovako: već imamo jednu zajedničku zonu putovanja s Velikom Britanijom, Sjevernom Irskom i Republikom Irskom. To je slično kao u Skandinaviji, gdje Norveška ne pripada EU-u, ali pripada Šengenskom prostoru. Škotska ima samo jednu kopnenu granicu i to prema Engleskoj. Stoga je zajednička zona s Engleskom za nas važnija od Šengenske zone. A kako Velika Britanija trenutačno nije članica Šengena ni mi nećemo pristupiti Šengenskoj zoni. Za Europsku uniju to znači da ništa ne gubi u odnosu na današnje stanje.

Britanska kraljica bi, dakle, trebala putovnicu ako bi htjela posjetiti svoju ljetnu rezidenciju u škotskom Balmoralu?

Kraljica bi mogla dobiti škotsku putovnicu, ukoli bi je htjela. Ona to mora odlučiti.

Dakle, engleska kraljica bi mogla ostati državna šefica Škotske?

Da, ozbiljno, jedinstvo krune je nešto drugo od jedinstva parlamenata. To je već nekoliko stotina godina staro. I to su različite stvari. Kao što je kraljica Kanade, Novog Zelanda i Australije, tako bi ostala i kraljica Škotske. Svatko, tko na dan neovisnosti bude živio u Škotskoj, moći će zatražiti škotsku putovnicu. Ali, kao i mnoge druge države, i mi ćemo priznati dvojno državljanstvo.

Piše: Bernd Riegert/Marina Martinović/DW
13.09.2014. 08:42:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh