« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
26 MRTVIH

Skoro tisuću brodolomaca spašeno ove godine

U 373 akcije na moru tijekom 2010. spašene su 944 osobe objavila je Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru sa središtem u Rijeci (MRCC)

Fotografija vijesti
Više o

brodolom

,

traganje i spašavanje na moru

,

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture RH objavilo je podatke o prošlogodišnjim akcijama spašavanja. U tim akcijama sudjelovale su lučke kapetanije i ispostave s 52 plovila te ostala tijela državne uprave, a po potrebi su bila uključena plovila i zrakoplovi u privatnom vlasništvu prenosi Hina.

Tijekom protekle godine MRCC je koordinirala oko 11 posto više akcija u odnosu na 2009. godinu, dok je spašeno oko jedan posto manje osoba, odnosno 13 osoba manje nego 2009.

Prošle su godine u akcijama traganja i spašavanja na moru 24 osobe smrtno stradale, ozlijeđeno je 59 osoba, dok se tri vode nestalima, navodi Ministarstvo te podsjeća kako je u nesrećama na moru u 2009. smrtno stradalo 26 osoba.

Od smrtno stradalih osoba u 2010. tri su ronioca s bocama i tri na dah, jedan je član posade trgovačkog broda, troje je putnika, sedam ribara, petero kupača i dvoje sportaša u balonu.

Najveći broj akcija spašavanja poduzeto je zbog nezgoda koje je uzrokovao kvar motora na plovilu, nestanak goriva i sl., kao i zbog pružanja medicinske pomoći.

Zbog potonuća plovila bilo je 20 intervencija, bilo je 15 spašavanja kupača i 29 akcija spašavanja ronilaca.

Požar na plovilima uzrokom je osam poduzetih akcija, isto toliko zbog naplavljivanja, a zabilježeno je i devet sudara plovila.

Glasnogovornica Ministarstva Marina Halužan ističe kako je u 2010. godini spašeno 179 plovila, što svakako predstavlja veliku materijalnu vrijednost. Nažalost, i dalje najveći broj nezgoda na moru događa se zbog nedovoljnog nautičkog iskustva, slabe opremljenosti brodica i ponašanja posade koje nije u skladu s pomorskim propisima i pravilima.

Stoga Ministarstvo savjetuje svima koji izlaze na more da redovito slušaju vremensku prognozu i pozorno prate promjene vremena te usklade plovidbu sa svojim nautičkim sposobnostima i znanjima.

Također, preporuča se da svi voditelji brodica i jahti povremeno obnove svoja stečena znanja te da se kupači na jadranskim plažama pridržavaju pravila i, ako nemaju dovoljno plivačkog iskustva, ostanu u granicama obilježenih i sigurnih kupališta.

04.01.2011. 13:23:13
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh