« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
PODRŠKA SUSJEDA

Mađarska će pomoći Hrvatskoj da uđe u EU

Gradonačelnik Budimpešte obećao je u Zagrebu da će Mađarska pomoći Hrvatskoj da završi pregovore i uđe u Europsku uniju

Budimpešta
Budimpešta (Wikipedia)
Više o

Mađarska

,

Hrvatska EU

U posjet Zagrebu stigao je gradonačelnik Budimpešte Istvan Tarlos koji je naglasio da je njegova zemlja spremna učiniti sve kako bi Hrvatska u Europsku uniju ušla što prije, prenosi Hina.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je u palači Dverce primio delegaciju grada Budimpešte na čelu s novim gradonačelnikom Istvanom Tarlosom koji je govoreći o mogućnosti unapređenja gospodarske suradnje između Budimpešte i Zagreba rekao da će se "vrata tek otvoriti", jer će Hrvatska nastojati završiti pregovore s EU-om za vrijeme mađarskog predsjedanja.

"Mađarska i Budimpešta će sve učiniti da pomognu Hrvatskoj u zatvaranju svih poglavlja i pridruživanju EU", istaknuo je dodavši kako je zemljopisni i povijesni položaj preduvjet što bolje gospodarske suradnje između dvaju gradova i država.

Zahvalivši Tarlosu što je nedugo nakon izbora za novog gradonačelnika Budimpešte došao u Zagreb, Bandić je rekao da su razgovarali o unapređenju odnosa na športskom, kulturnom i gospodarskom polju te o iskustvima u upravljanju javnim poslova u dvama glavnim gradovima.

Dogovorili su da će u prvoj polovici godine, na poziv budimpeštanskog gradonačelnika, delegacija Zagreba zajedno s gospodarstvenicima posjetiti taj grad.

Istaknuo je kako je Tarlosu zahvalio na svemu što je za vrijeme Domovinskog rata mađarski narod napravio za hrvatske građane koji su privremeno utočište morali potražiti u Mađarskoj te na svemu što će mađarski premijer Viktor Orban i predsjednik Pal Schmitt učiniti u vrijeme mađarskog predsjedanja EU-om za okončanje pregovora Hrvatske s EU.

Bandić je najavio i da će izaslanstvo Budimpešte danas pratiti i skijašku utrku "Sniježna kraljica" na Sljemenu .

04.01.2011. 14:20:37
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh