« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
VESELJE

Program Riječkog karnevala

Šest tjedana karnevalskog ludila u Rijeci svake godine privlači sve više domaćih i stranih posjetitelja željnih dobre zabave

28. Riječki karneval otvara vrata 17. siječnja
28. Riječki karneval otvara vrata 17. siječnja (Riječki karneval)
Više o

riječki karneval

,

paljenje Pusta

,

izbor kraljice karnevala

,

dječji karneval

,

karnevalska povorka

,

raspored događanja na riječkom karnevalu

,

riječki karneval raspored

Rijeka ima pet godišnjih doba, složno kažu svi Riječani. Oni pritom misle na Riječki karneval koji uvijek iznova donosi na gradske ulice jedinstvenu i neponovljivu atmosferu, stvarajući tako novo godišnje doba - doba Karnevala. Toj uzavreloj atmosferi s lakoćom se prepuštaju gosti i domaćini. Riječki karneval ne predstavlja bijeg od svakodnevnice, nego priliku da je shvatimo manje ozbiljno, kao i da joj se pod krinkom dobro narugamo!

Otkako je održan prvi puta, daleke 1982. godine, obnovljeni Riječki karneval u najboljem je svjetlu nastavio višestoljetnu tradiciju maškaranja u primorskim krajevima Hrvatske i uvrstio grad na Rječini među najznačajnije europske i svjetske karnevalske gradove. Riječki karneval se tako našao na listi 500 najvažnijih zbivanja u Europi (Top 500 European Events), a Sunday Times ga je proglasio jednim od najegzotičnijih događaja u svijetu.

I ove godine karnevalsko ludilo započinje svoj ritual Izborom kraljice Karnevala i predajom ključa Grada Meštru Karnevala, a završava velikom Međunarodnom karnevalskom povorkom i paljenjem pusta, kao završnicom karnevalskih svečanosti ovoga kraja.

 

28. Riječki karneval - glavna događanja

petak, 21.01. u 20,00 sati - Dvorana mladosti

Izbor Kraljice Riječkog karnevala i primopredaja ključa grada

I ove godine karnevalsko ludilo započinje svoj ritual Izborom kraljice Karnevala i predajom ključa Grada Meštru Karnevala, a završava velikom Međunarodnom karnevalskom povorkom i paljenjem pusta, kao završnicom karnevalskih svečanosti ovoga kraja.

subota, 26.02. u 13,00 sati - Centar grada

15. dječja karnevalska povorka

U tradicionalnoj Dječjoj karnevalskoj povorci na Korzu sudjeluje sedamdesetak karnevalskih grupa, s više od 5.000 najmlađih sudionika iz dječjih vrtića i osnovnih škola. Njihovu povorku koja uključuje i dvadesetak pratećih alegorijskih kola svake godine prate brojni posjetitelji iz zemlje i inozemstva.

nedjelja, 06.03. u 12,00 sati - Centar grada

28. međunarodna karnevalska povorka

20.00 sati - Paljenje pusta - Adamićev gat i akvatorij riječke luke

Koncerti, izložbe, predstave, maskirani plesovi i zabave ispunjavaju dane u iščekivanju krune karnevalskih svečanosti - velike maskirane povorke. Maštovitost, duhovitost i originalnost karnevalskih grupa, taj vatromet boja i oblika, rezultira povorkom stotinjak alegorijskih kola i desetak tisuća maski, kao i s preko 100.000 posjetitelja, od kojih je onih stranih svake godine sve više. Interes inozemnih gostiju ne čudi kada se zna da nigdje na svijetu nije moguće doživjeti ovako osebujan europski karneval temeljen na povijesnim i kulturnim običajima, te elementima folklora i mitologije.

Detaljan program možete pronaći na stranicama Riječkog karnevala.

04.01.2011. 10:13:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh