« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 godina i 6 mjeseci
ŠKOLA ZDRAVOG ŽIVOTA

Skolioza u djece može se zaustaviti

Četvrti dio feljtona Škola zdravog života Metro portala i MBS centra Zagreb posvećen je

Individualan pristup je najbolji
Individualan pristup je najbolji (MBS)
Više o

zdravlje

,

vježbe

,

skolioza

,

kralježnica

,

MBS

,

schroth metoda

Skolioza je lateralno ili postranično iskrivljenje kralježnice koje se obično razvijaju tijekom perioda naglog rasta u razdobljima života od 6-24 mjeseca, 5-8 god, 11-14god. Djeca danas ranije počinju s rastom i taj je zamah rasta vrlo brz, pa pravovremena procjena stanja kralježnice igra najvažniju ulogu za zdravi razvoj djeteta.

Uzrok skolioze je nepoznat, a u 80-90 posto slučajeva pojavljuje se u inače zdravih adolescenata (idiopatska skolioza). Iskrivljenje ne nastaje zbog teških torbi, lošeg držanja, mekanih madraca kao što obično mnogi roditelji smatraju. Odgovornost roditelja je da na vrijeme reagiraju ako posumnjaju na mogućnost iskrivljenja kralježnice. Zapostavi li se kralježnica, posljedice mogu biti velike - i zdravstvene i estetske - i to za cijeli život. Važnost zdravlja dječje kralježnice bio je i temelj pokretanja projekta „dječja kralježnica naša je odgovornost" od strane mr.sc. Martine Mavrin Jeličić.

Danas najprepoznatljiviji konzervativni način vježbanja za tretiranje skolioze i kifoze je Schroth metoda.

Schroth metoda

Schroth metoda nazvana je po njenoj utemeljiteljici, Katharini Schroth (1894. - 1985.). Ona je prva utvrdila da terapija skolioze mora biti individualna i da mora spojiti trodimenzionalnu korekciju iskrivljenja kralježnice i posebne vježbe disanja. Licencu za provođenje ove metode dobio je MBS Centar koji provodi procjenu stanja kralježnice, individualne i grupne terapijske programe od strane Schroth terapeuta I kineziologa. Uz Schroth vježbe pacijent prolazi i MBS terapeutske vježbe kroz igru i zabavu jer se nastoji zadržati zainteresiranost djeteta za vježbanje te povećati učinak same terapije.

Zdravstvene posljedice skolioze

Iskrivljenje kralježnice može narušiti samopouzdanje i zdravlje djeteta, jer odstupanje od normalne krivulje u većini slučajeva uzrokuje pogrbljeno držanje, udubljen prsni koš, asimetriju tijela, a kod djevojčica narušava i simetriju grudi. Pritisak na unutrašnje organe, bolovi u leđima kod dugog sjedenja, napetost u vratu, kuku i koljenu samo su neke od posljedica koje narušavaju zdravlje i uzrokuju tegobe za cijeli život.

PROCJENA STANJA KRALJEŽNICE

Neka dijete stane ravno i leđima okrenuto prema vama.

Neki od znakova skolioze: glava malo pomaknuta u stranu, jedno rame povišeno, prostor između trupa i ruke nije simetričan, jedan kuk izraženije izbačen u stranu ili podignut i jedna noga blago savijena u koljenu dok je druga ispružena.

DISANJE

Disanje

3D tehnika disanja djeluje na preoblikovanje prsnog koša, a time i na samu kralježnicu. 3D disanje je specifično za svako dijete ovisno o obliku krivulje (zrak se trodimenzionalno usmjerava u skraćene, komprimirane dijelove šireći ih suprotno od smjera nastanka).

VJEŽBE S MOTKOM

Vježbe s motkom

Vježbe uz korištenje motki omogućavaju dinamičku posturalnu kontrolu. Dijete uči kako tijekom svakodnevnog hodanja osvijestiti i održati aktivne mišiće koji omogućavaju pravilno držanje.

VJEŽBE UZ OGLEDALO

Vježbe uz ogledalo

Vježbanje uz ogledala koja su postavljena ispred, bočno i iznad pacijenta omogućavaju bolju posturalnu svjesnost te maksimalno preciznu točnost i samokontrolu izvođenja korektivnih vježbi i disanja.

INDIVIDUALAN PRISTUP

Individualan pristup je najbolji

MBS Centar njeguje individualizirane (ovisno o tipu krivulje) korektivne pozicije koje omogućuju maksimalan utjecaj na korekciju nastalih deformacija kralježnice (skolioze, kifoze, ravna leđa).

GRUPNI INTENZIVAN TEČAJ

Tek nakon individualnog rada može se prijeći na grupni, 6-tjedni intenzivni tečaj.

Rad s pacijentima u grupi izvodi se po principima rada svjetski poznate njemačke klinike za kralježnicu Asklopios. Djeca kroz druženje sa svojim vršnjacima upoznaju da nisu jedini koji u svoj svakodnevni život trebaju uključivati vježbe za kralježnicu.

Ako uočite neke od simptoma i trebate dodatne konzultacije, možete se obratiti MBS terapeutu u MBS centru, Ilica 47 koji će vam moći uz dijagnostiku stanja kralježnice preporučiti i individualizirane vježbe po Schroth metodi i MBS dodatne terapeutske vježbe za kralježnicu

www.mbs.hr

Piše: mr.sc.Martina Mavrin Jeličić
29.10.2015. 09:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh