« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
INSTITUT ZA RAZVOJ OBRAZOVANJA:

Školarine su samo jedan oblik prepreka visokom obrazovanju

Zahtjev da se ukinu školarine u visokom obrazovanju je sam po sebi posve legitiman.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Dragan Matić, CROPIX)
Više o

Institut za razvoj obrazovanja

,

studentske školarine

,

visoko obrazovanje

,

besplatno obrazovanje

,

Nezavisna incijativa za pravo na besplatno obrazovanje

,

ukidanje školarina

,

IRO

,

troškovi studija

Institut za razvoj obrazovanja (IRO) upozorava da besplatno visoko obrazovanje samo po sebi neće ukloniti financijske prepreke u visokom obrazovanju bez korijenite reforme sustava studentske potpore te da ono ne može utjecati na promjenu socijalne strukture studentskog tijela bez koordiniranog djelovanja u nizu drugih područja.

Kako je danas priopćio IRO bitno je naglasiti da školarine predstavljaju samo jedan oblik financijskih prepreka visokom obrazovanju.

"Kombinacija troškova studija, administrativnih troškova i životnih troškova predstavljaju puno veći trošak od godišnjeg iznosa školarine, te godišnje iznose između 13.000 i 30.000 kuna", napominje IRO.

Kako navodi studije pokazuju da nepostojanje školarina nije samo po sebi dovoljno za rješavanje slabog pristupa visokom obrazovanju, te da kvalitetni i sveobuhvatni sustavi studentske potpore imaju možda čak i važniju ulogu u povećanju pristupa visokom obrazovanju.

Većina međunarodnih istraživanja pokazuje da nefinancijski faktori, poput obrazovanja roditelja, obrazovna postignuća u osnovnom i srednjem obrazovanju, te sudjelovanje u predškolskom odgoju imaju često presudan utjecaj na mogućnost i/ili odlučivanje pojedinaca o upisivanju visokog obrazovanja.

IRO zagovara jednakost pristupa visokom obrazovanja za sve društvene skupine u Hrvatskoj te pozdravlja i podupire akciju Nezavisne studentske inicijative za pravo na besplatno obrazovanje kao nedvojbeno legitiman i demokratičan oblik zagovaranja javnih politika koji ima za cilj poštivanje ljudskog prava na visoko obrazovanje u Hrvatskoj.

"Zahtjev da se ukinu školarine u visokom obrazovanju je sam po sebi posve legitiman. Usprkos globalnom trendu uvođenja školarina, postoje brojni primjeri zemalja u Europi koje još ne naplaćuju školarine, kao i primjeri zemalja koje su ukinule školarine (Škotska, Irska, Madžarska)", napominje se.

IRO podržava ukidanje školarina, ukoliko postoji demokratski konsenzus za takvu politiku među svim sudionicima (studenti, profesori, donositelji odluka na visokim učilištima i na državnoj razini). Zbog kompleksnosti pitanja pristupa obrazovanju, predlaže da se Nezavisna studentska inicijativa angažira i u zagovaranju politika u drugim aspektima nejednakosti u visokom obrazovanju umjesto traženja ad hoc promjene zakona. (hina/metro-portal)

06.05.2009. 13:55:21
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh