« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
protiv murphyjeva zakona

Napunite baterije kroz meditaciju

Ne predajte se. Ne dozvolite da vas problemi izbace iz takta. Suočite se s njima. I meditirajte

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

meditacija

,

stres

,

Murphyjev zakon

,

meditiranje

Svima je poznat Murphyjev zakon - ako išta može poći po zlu, poći će. Taman riješite jedan problem pa se pojavi idući. Danas se najčešće radi o novcu, plaćama, kreditima i računima.

I tako, napokon dobijete povišicu i to samo da bi kasnije saznali kako vam se pokvario automobil. Riješite taj problem, netko se razboli o vaših najmilijih. Riješite taj problem, shvatite da ste u minusu, shvatite da se ne slažete s kolegama, shvatite da je život u banani, da se kulturnije izrazimo. I tako u nedogled.

Istina, nitko nije bez problema, no ono što svatko može činiti je omogućiti si da se ne živcira „previše" oko njih. Životni pritisci su katkad toliki da direktno utječu na naše tjelesno i svakako psihičko zdravlje.

Rješenje je ne predati se. Ne dozvoliti bijesu da preuzme kontrolu nad nama. I ne bježati od života već se suočiti s njim. Takve reakcije nas onda neće dovesti u još veću hrpu problema. No, za uspješnost u suočavanju s životom potrebno je prvo naći način za smanjenje tenzija.

Meditacija je jedan od njih. Preko meditiranja, koje je proces što umanjuje stres, možemo doživjeti duboka duhovna iskustva. Meditacija nam pomaže na dva načina. Prvo, preko nje se tjelesno opuštamo. Drugo, stavlja nas u jedno posebno psihičko i duhovno stanje ugode u kojem zaboravljam,o na sve tekuće probleme vanjskog svijeta.

Za meditaciju dovoljno je odabrati položaj koji vam najbolje odgovara, ali u kojem možete ostati mirni i tihi. Fokusiranjem pozornosti na točku između i iza naših obrva možete se isključiti iz zbivanja vanjskog svijeta. Tijelo tada postaje opušteno kao u snu a um je slobodan u istraživanjima duhovnog. Problemi neće pobjeći, ne zavaravajte se. No kroz meditiranje njihov utjecaj na vaše psihičko i tjelesno stanje postaje manji.

Kroz meditaciju možete se odvojiti od svakodnevnih životnih patnji barem na trenutak i napuniti baterije za daljnje suočavanje s njima.

Odvajanje od patnje ujedno znači i spajanje s unutarnjim i duhovnim što vam kasnije postaje trajna potpora kad nastojite riješiti vlastite probleme. Imat ćete čist um i lakše ćete pronaći odgovore. Donosit ćete racionalnije odluke, bit ćete manje napeti i ostat ćete mirni u kritičnim situacijama. Prednost svega toga je smanjenje rizika od bolesti povezanih sa stresom.

Meditirati možete u bilo koje doba dana. Najbolje je početi ujutro kad se probudite kako bi vam dan bio ugodan. Ili pak na putu do posla (osim ako ste vozač). Pa i na poslu tijekom pauza za ručak ili kratkih prekida.

Meditirajte jer to je najbolji način da nadiđete životne stresove i otkrijete ključ za opuštanje i smirenost.

24.11.2009. 10:35:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh