« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 11 mjeseci
AVIONI POLETJELI

Sjeveroistok SAD-a se polako oporavlja od snježne oluje

Milijuni ljudi su ostali blokirani u svojim domovima, prvi zrakoplovi su poletjeli iz New Yorka, očekuje se stabilizacija prometa

Snijeg
Snijeg (Getty Images)
Više o

SAD

,

snježna oluja

,

prometni kolaps

Snježno nevrijeme koje je zahvatilo sjeveroistok SAD-a u nedjelju i ponedjeljak ostavilo je mnoge gradove pod debelim snježnim pokrivačem, zarobilo tisuće putnika u zračnim lukama i poremetilo cestovni promet na kraju božićnog vikenda.

Snježna oluja, koja je istočnu obalu SAD zahvatila u nedjelju i nastavila se u ponedjeljak, najteže je pogodila šire gradsko područje New Yorka, gdje takvo nevrijeme nije zabilježeno u zadnjih 60 godina.

Visina snježnog pokrivača iznosi do 75 centimetara u sjevernim dijelovima države New Jersey, 60 centimetara u okolici New Yorka i oko 45 centimetara u Bostonu. Vjetar koji je puhao brzinom i većom od 100 kilometara na sat napravio je snježne nanose na cestama, željezničkim prugama i sletnim stazama zračnih luka.

Oluja je zatvorila sve tri zračne luke u New Yorku do ponedjeljka navečer i zaustavila većinu ostalih prijevoznih sredstava. U ponedjeljak kasno navečer počeli su slijetati prvi zrakoplovi u zračne luke JF Kennedy i LaGuardia, a najavljeno je da će se tijekom noći nastaviti i letovi u zračnoj luci u Newarku, u New Jerseyju. Otvorene su i zračne luke u Bostonu i Philadelphiji.

Mnogi vlakovi su zaustavljeni na prugama a međugradski autobusni promet prekinut je u većem dijelu regije. Željeznička kompanija Amtrak objavila je u ponedjeljak navečer da počinje s ograničenim prometovanjem.

Umorni putnici su proveli i do 48 sati u zračnim lukama, željezničkim i autobusnim kolodvorima, a neki i u nekoliko kompozicija newyorškog metroa, koje su stale u snježnim zapusima na nadzemnim dijelovima mreže.

Otkazano je oko 6000 letova, što je poremetilo zračni promet u velikom dijelu SAD-a. Budući da su mnogi zrakoplovi bili potpuno popunjeni prije otkazivanja letova, strahuje se da bi neki blagdanski putnici mogli ostati zarobljeni još nekoliko dana. Oluja je pokidala eletrične vodove i ostavila bez struje desetke tisuća kućanstava na američkom sjeveroistoku.

Guverneri su objavili izvanredno stanje u saveznim državama New Jerseyju, Maineu, Massachusettsu, Marylandu, Virginiji i Sjevernoj Karolini, kako bi mobilizirali dodatna sredstva za odgovor na nevrijeme.

Loše vrijeme odvratilo je mnoge građane od odlaska u trgovinske centre, što će se negativno odraziti na rezultate sezone blagdanske kupovine u regiji.

Teškoće u prometu počele su ranije na jugoistoku SAD-a, sa snježnim padalinama u područjima gdje nisu zabilježene desetljećima, a oluja se kasnije kretala sjevernije iz atlantsku obalu. Nacionalna meteorološka služba objavila je da će olujni sustav, praćen obilnim snijegom i snažnim vjetrom, u utorak prijeći na istok Kanade.(hina/metro-portal)

28.12.2010. 10:19:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh