« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
JUŽNA KOREJA:

Sjevernokorejska nuklearna prijetnja je na opasnoj razini

Južnokorejske vlasti tvrde da bi sjevernokorejski nuklearni program mogao uzrokovati štetu Seulu

Sjevernokorejska nuklearna prijetnja je na opasnoj razini
Sjevernokorejska nuklearna prijetnja je na opasnoj razini (Getty Images)
Više o

Južna Koreja

,

Sjeverna Koreja

,

Jim Toth

Sjevernokorejski nuklearni program dosegnuo je "vrlo opasnu razinu" i mogao bi uzrokovati štetu u Južnoj Koreji ako Pjongjang izradi manje i pokretnije oružje, ocijenio je u srijedu visoki južnokorejski dužnosnik.

"Sjevernokorejska nuklearna prijetnja ubrzano raste i dosegnula je veoma opasnu razinu, a nuklearni program i dalje se razvija u toj zemlji", rekao je Kim Tae-Hyo, savjetnik južnokorejskog predsjednika za nacionalnu sigurnost, a prenio je list Joong Ang Ilbo.

Čini se da Pjongjang nastavlja raditi na svim svojim nuklearnim programima te još koristi nuklearni reaktor u Jongbjonu koji proizvodi vojni plutonij i radi na projektu visokoobogaćenog uranija, rekao je Kim. "Ako nuklearne glave budu kompaktnije i usavrše se, mogle bi prouzročiti golemu štetu u Južnoj Koreji, bez obzira na njihovu preciznost", dodao je.

Južnokorejsko ministarstvo obrane priopćilo je u utorak da Sjeverna Koreja trenutačno radi na obnovi i modernizaciji nuklearnog kompleksa u Jongbjonu koji se smatra stožerom njezina nuklearnog programa.

Kim Tae-Hyo upozorio je i na opasnost od procesa izbora nasljednika Kima Jong-Ila u Sjevernoj Koreji. Čini se da će sjevernokorejskog vođu zamijeniti najmlađi sin Kim Jong-Un (27). On bi "mogao pokušati provocirati i drsko se ponašati" tijekom prijelaznog razdoblja kako bi pokazao svoju nazočnost u vlasti. (hina/metro-portal)

06.10.2010. 09:50:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh