« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
JASNE PORUKE

Sjeverna Koreja prijeti ratom zbog vojnih vježbi SAD-a i Seoula

Južna Koreja i SAD u nedjelju počinju veliku vojnu vježbu, a Sjeverna Koreja prijeti nuklearnim odgovorom

Sjeverna Južna Koreja
Sjeverna Južna Koreja (Getty Images)
Više o

Sjeverna Koreja

,

Kim Jong-Il

,

vojna vježba

,

cheonan

,

Jim Toth

,

30. svibnja

,

miting

Sjeverna Koreja zaprijetila je snažnim nuklearnim odgovorom na predstojeće vojne vježbe Južne Koreje i SAD-a. Nazvala ih je neoprostivom provokacijom, koja dolazi kao vrhunac nakon pogrešnog okrivljavanja Pjongjanga za potapanje južnokorejske korvete Cheonan u ožujku.

Moćna Komisija nacionalne obrane Sjeverne Koreje, na čijem je čelu Kim Jong Il, upozorila je da će se njezine postrojbe suprotstaviti održavanju vojnih manevara, koji uključuju i američki nosač aviona na nuklearni pogon, sa "svetim ratom odmazde", izvješćuje američka agencija Associated Press.

"Vojska i narod Demokratske Narodne Republike Koreje legitimno će se suprotstaviti sa svojim snažnim nuklearnim odvraćanjem, najvećim vježbama za nuklearni rat koje su ikada održale SAD i marionetske snage južne Koreje", navodi se u priopćenju službene novinske agencije Pjongjanga, koja citira neimenovanog glasnogovornika Komisije nacionalne obrane.

>> Američke sankcije Sjevernoj Koreji kose se sa stavovima UN-a

Pjongjang rutinski prijeti ratom kada Južna Koreja i SAD održavaju zajedničke vojne vježbe, koje Sjeverna Koreja vidi kao probu za napad na njezin teritorij. SAD drži 28.500 vojnika u Južnoj Koreji zbog odvraćanja od agresije, ali ističe da ne namjerava izvršiti invaziju na sjever Korejskog poluotoka.

Američki i južnokorejski ministri obrane Robert Gates i Kim Tae-young objavili su ranije ovoga tjedna da velike četverodnevne vojne vježbe, koje počinju u nedjelju, trebaju poslati "jasnu poruku" Sjevernoj Koreji da prestane s agresivnim ponašanjem.

Washington i Seoul okrivljuju Pjongjang za potapanje južnokorejske korvete Cheonan u vodama zapadne obale Korejskog poluotoka u ožujku. Četrdeset i šest mornara poginulo je u incidentu koji Seoul naziva najgorim napadom na svoju vojsku od Korejskog rata 1950-53. Sjeverna Koreja odlučno je opovrgla bilo kakvu uključenost, te upozorila da će bilo kakve sankcije protiv nje izazvati rat. (hina/metro-portal)

24.07.2010. 10:17:58
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh