« Svijet
objavljeno prije 10 godina
PRIJETNJA SAD-U

Sjeverna Koreja predstavila novi pogon za obogaćivanje uranija

Sjeverna Koreja prošloga je tjedna američkom nuklearnom znanstveniku koji se nalazio u posjetu toj zemlji pokazala ogroman novi objekt za obogaćivanje uranija

Nuklearni reaktor u Yongbyon istraživačkom centru
Nuklearni reaktor u Yongbyon istraživačkom centru (Wikipedia)
Više o

Sjeverna Koreja

,

nuklearni pogon

,

uranij

Pogon je sagrađen vrlo brzo i u tajnosti, a administraciju Baracka Obame suočava s mogućnošću da Pjongjang priprema proširenje svog nuklearnog arsenala, uključujući i moguću izradu hidrogenske bombe, izvijestio je The New York Times.

Bez obzira znači li proračunata objava Sjeverne Koreje povećanje uloga za buduće nuklearne pregovore ili je signal da planira ubrzati razvoj svoga programa nuklearnog naoružanja, u vrijeme dok prolazi kroz zahtjevnu smjenu vodstva u državi, ona je novi izazov za predsjednika Baracka Obamu u trenutku kad njegov program za postupno globalno nuklearno razoružanje postaje ugroženiji u zemlji i inozemstvu, ističe list.

Američka administracija u petak i subotu ubrzano je počela obavještavati saveznike i zastupnike u Kongresu o sjevernokorejskom novom pogonu, pripremajući se za međunarodnu raspravu o posljedicama novih poteza Sjeverne Koreje.

Citirani znanstvenik, prof. Siegfried Hecker sa Stanforda, koji je bio ravnatelj Nacionalnog nuklearnog laboratorija Los Alamos, rekao je da je bio "zapanjen" perfekcijom novog pogona, gdje je vidio "stotine i stotine" centrifuga koje su upravo instalirane, a kojima se upravlja iz "ultra-moderne kontrolne sobe". Sjeverna Koreja tvrdi da je 2000 centrifuga već instalirano i pokrenuto, rekao je Hecker.

Američki dužnosnici znaju da pogon nije postojao u travnju 2009. godine, kada su posljednji Amerikanci i međunarodni inspektori izbačeni iz te zemlje. "Brzina kojom je sagrađen snažno sugerira kako je osiromašena, izolirana zemlja, koji je testirala svoju prvu nuklearnu bombu 2006., imala stranu pomoć i da je izbjegla stroge sankcije Vijeća sigurnosti UN", navodi NY Times.

Izaslanstvo američkih stručnjaka, koje je uključivalo Dr. Heckera, već je izvijestilo da su satelitske fotografije pokazale još jedan novi pothvat Sjeverne Koreje - izgradnju reaktora s lakom vodom, koji se gradi na mjestu reaktora rastavljenog u sklopu sporazuma s međunarodnom zajednicom, a koji predviđa okončanje nuklearnog programa te zemlje.

Dr. Hecker je rekao da mu nije odobreno snimanje pogona za obogaćivanje uranija prije nego što je napustio Sjevernu Koreju prošloga tjedna. On je privatno obavijestio Bijelu kuću prije nekoliko dana o tome što je tamo vidio. Bijela kuća je očito željna iskoristiti nove informacije koje pokazuju da Sjeverna Koreja krši mandat Ujedinjenih naroda, te i dalje napreduje u razvoju svog nuklearnog programa.

Američki dužnosnici su poslani u Kinu, Japan, Rusiju i Južnu Koreju, zemlje koje su s Amerikancima sudjelovale u šestostranim pregovorima sa Sjevernom Korejom o nuklearnom programu, objavio je MSNBC News. (hina/metro-portal)

21.11.2010. 10:29:04
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh