« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
UN PODUPRO PAPU

Ovo je važan i pozitivan korak naprijed iz Vatikana

Direktor programa UN-a za suzbijanje AIDS-a i HIV-a pozdravio je izjavu pape Benedikta XVI. kojom je prvi put dopustio uporabu prezervativa "u nekim slučajevima"

Fotografija vijesti
Više o

papa Benedikt XVI.

,

Vatikan

,

Crkva

,

UN

,

kontracepcija

"Ovo je važan i pozitivan korak naprijed iz Vatikana", navodi se u priopćenju izvršna direktora UNAIDS-a Michela Sidibea. "Ta izjava prepoznaje da odgovorno seksualno ponašanje i uporaba prezervativa imaju važnu ulogu u prevenciji širenja zaraze HIV-om i AIDS-om", dodao je Sidibe, prenosi AFP.

Vatikanski list L'Osservatore Romano u subotu je neočekivano, tri dana prije izlaska iz tiska, objavio izvatke iz nove knjige Benedikta XVI. "Svjetlo svijeta". U knjizi na 219 stranica nalaze se odgovori Pape na pitanja njemačkog katoličkog novinara Petera Seewalda tijekom njihovih razgovora u papinskoj ljetnoj rezidenciji.

Nakon što je Papa prvi spomenuo da je uporaba prezervativa opravdana u nekim, ograničenim slučajevima, poput prostitucije, Seewald je zapitao: "Znači li to da se Rimokatolička crkva načelno ne protivi uporabi kondoma?" Papa je odgovorio: "Crkva ih, naravno, ne smatra stvarnim ili moralnim rješenjem, ali u ovom ili onom slučaju, može biti, u namjeri smanjenja rizika od zaraze, prvi korak prema drugačijoj, humanijoj spolnosti". Katolička crkva dosad nije dopuštala nikakav oblik kontracepcije, osim suzdržavanja od spolnog čina, čak i radi prevencije spolno prenosivih bolesti.

Agencija Reuters navodi da u izdanjima knjige na engleskom, njemačkom i francuskom, Papa kao primjer mogućeg opravdanja uporabe prezervativa navodi "mušku prostituciju". Time se jasno pravi distinkcija u odnosu na prezervativ kao kontracepcijsko sredstvo, što Crkva zabranjuje.

U drugim dijelovima knjige Benedikt XVI. je, između ostaloga, rekao da je papa Pio XII., kojem kritičari zamjeraju da je zatvorio oči pred holokaustom, bio "jedan od velikih pravednika koji je spašavao Židove više no itko". Rekao je također kako bi bio spreman podnijeti ostavku, u slučaju fizičke, psihičke i duhovne nesposobnosti obnašanja dužnosti, što nijedan Papa nije učinio u posljednjih 700 godina. (hina/metro-portal)

21.11.2010. 10:48:51
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh