« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
VELIKI VOĐA

Sjeverna Koreja pozvala narod da brani novog vođu

"Čitava stranka, čitava vojska i čitav narod moraju biti čvrsto uvjereni da će biti utvrda i ljudski štit u obrani Kim Jong-una sve do smrti" stoji u uvodniku triju najvećih glasila

Fotografija vijesti
Više o

Sjeverna Koreja

,

Kim Jong-Il

,

Kim Jong-un

U zajedničkom uvodnom komentaru triju državnih glasila, vlasti u Sjevernoj Koreji pozvale su narod da do smrti brani novog vođu Kim Jong-una, prenosi Hina.

"Čitava stranka, čitava vojska i čitav narod moraju biti čvrsto uvjereni da će biti utvrda i ljudski štit u obrani Kim Jong-una sve do smrti", ističe se u uvodniku objavljenom u glasilu Komunističke stranke Rodong Sinmunu i u drugim službenim glasilima koja su jedino dopuštena u Sjevernoj Koreji.

Kim Jon-un, najmlađi sin Kim Jong-ila imenovan je u četvrtak "vrhovnim vođom" nakom smrti oca 17. prosinca koja je objavljena dva dana poslije.

Pjongjang je u subotu priopćio da ga je službeno potvrdio na dužnosti "vrhovnog zapovjednika" vojske s gotovo 1,2 milijuna vojnika, četvrte u svijetu po broju vojnika.

Sjeverna Koreja je u petak upozorila svijet da neće promijeniti svoju politiku pod Kim Jung-unom i da neće voditi dijalog sa sadašnjom južnokorejskom vladom. Sjever je usto uputio jugu prijetnje - koje su ostale nejasne - zbog njegova ponašanja u vrijeme žalovanja zbog smrti Kim Jong-ila.

U zajedničkom uvodniku sjevernokorejskih medija obećava se "jačanje" oružanih snaga i poziva se Sjedinjene Države da povuku svojih 28.500 vojnika iz Južne Koreje, čiji su one saveznici. No dodaje da će Pjongjang "nastojati učvršćivati prijateljstvo sa zemljama koje poštuju njegov suverenitet".

U uvodniku objavljenom u povodu Nove godine ističe se da zemlja želi postati "moćna i napredna država" u 2012. u kojoj se obilježava stota obljetnica rođenja Kim Il-sunga, utemeljitelja Sjeverne Koreje, oca Kim Jon-ila i djeda Kim Jong-una.

"Ovo je godina u kojoj će plan Kim Jong-ila da ostvari blagostanje donijeti izvanredne plodove", ističe se u uvodniku u kojemu se ipak priznaje da je oskudica hrane "bolno pitanje".

U uvodniku objavljenom 1. siječnja, u kojemu se kao i svake godine naznačuje politički pravac u idućih dvanaest mjeseci, ne spominje se program nuklearnog naoružavanja zbog kojega je zemlja izložena oštrim međunarodnim sankcijama, ali se poziva na borbu protiv "ideološke i kulturne infiltracije imperijalista".

01.01.2012. 15:25:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh