« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
27 POSTO

Mađari od danas imaju najveću stopu PDV-a u Europi

Smanjena stopa na osnovne prehrambene namirnice od 18 posto ostaje na snazi, kao i stopa od pet posto na knjige i novine

Više o

Mađarska

,

PDV

,

kriza EU

,

Viktor Orban

,

kriza eurozone

Mađari u novu godinu ulaze s najvišom stopom poreza na dodanu vrijednost u Europi, nakon što je od 1. siječnja u toj zemlji PDV povećan s 25 na 27 posto, prenosi Hina.

Smanjena stopa na osnovne prehrambene namirnice od 18 posto ostaje na snazi, kao i stopa od pet posto na knjige i novine.

Povećanje PDV-a potvrdila je Europska komisija. Ta mjera koja se pridružuje cijelom nizu poreza uvedenih ili povećanih u 2011. "potaknut će znatan porast inflacije" do pet posto u 2012., ocijenila je mađarska središnja banka (MNB) u zadnjem izvješću o kretanju inflacije objavljenom sredinom prosinca.

Viktor Orban, koji se našao pred teškom financijskom krizom pošto su dvije financijske agencije Moody's i Standard&Poors snizile ocjenu mađarske dugoročne zaduženosti do "spekulativne" razine, želi po svaku cijenu ispuniti ambicioznu zadaću o javnom deficitu u 2012. od 2,5 posto BDP-a, odnosno ispod gornje granica utvrđene Ugovorom iz Maastrichta.

Zbog pada vrijednosti forinte prema euru u zadnja tri mjeseca većem od 20 posto i padu prinosa na državne obveznice blizu 10 posto, Orban je morao pozvati u pomoć Međunarodni monetarni fond (MMF), čemu se ranije odupirao. Zatražio je zajam od 15 do 20 milijarda eura, ali su MMF i EU prekinuli pregovore zbog prijeporne reforme mađarske središnje banke koja bi mogla ograničiti njezinu neovisnost.

Mađarska se u krizi 2008.-2009., u vrijeme vlade lijevog centra, spasila od stečaja zahvaljujući kreditu od 20 milijarda eura koje su osigurali EU, MMF i Svjetska banka.

01.01.2012. 17:46:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh