« Svijet
objavljeno prije 2 godine i 5 mjeseci
MA DAJ...

Sjeverna Koreja opet priča bajke...

Sjeverna Koreja je ovog tjedna provodila test te je ispalila „hipersonični projektil” koji je uspješno pogodio metu, a sve je dio težnje te zemlje da ostvari nove vojne sposobnosti budući da su zaustavljeni pregovori o denuklearizaciji

Opet pričaju bajke...
Opet pričaju bajke... (Arhiva)
Više o

Sjeverna Koreja

,

projektili

Sjeverna Koreja je u srijedu lansirala projektil po prvi puta od listopada te je to izazvalo snažne kritike SAD-a, Južne Koreje i Japana.

Za razliku od balističkih projektila koji lete u svemir prije nego što se vrate na svoju oštru putanju, hipersonično oružje leti prema metama na nižim visinama i može postići brzinu veću pet puta od brzine zvuka, odnosno 6.200 kilometara na sat. „Uzastopni uspjesi u probnim lansiranjima u sektoru hipersoničnih projektila imaju strateško značenje jer ubrzavaju modernizaciju strateških oružanih snaga države", stoji u izvješću KCNA-e.

Projektil je ispaljen u more istočno od poluotoka, priopćili su tijekom jutra zapovjednici stožera Južne Koreje, ne navodeći dodatne pojedinosti.

Sjeverna Koreja objavila je 2021. da je uspješno testirala novi tip balističke rakete koju ispaljuje podmornica.

Ovaj novi pokušaj dogodio se nakon što Sjeverna Koreja nije odgovorila na poziv Washingtona na pregovore.

Tijekom važnoga sastanka vladajuće stranke prošloga tjedna, sjevernokorejski vođa Kim Jong Un potvrdio je da želi ojačati vojne kapacitete svoje zemlje, unatoč međunarodnim sankcijama.

Pregovori sa SAD-om su zaustavljeni otkako je 2019. propao susret Kim Jong Una i tadašnjega američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Nakon dolaska Joea Bidena na vlast, Sjedinjene Države nekoliko su puta izjavile da su spremne na susret sa sjevernokorejskim predstavnicima. No Pyongyang je do sada odbacivao tu ponudu.

06.01.2022. 16:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    06.01.2022. 18:22
    Tko kima moze zaustavit
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh