« Svijet
objavljeno prije 15 godina
TRI KRATKODOMETNE

Sjeverna Koreja opet ispaljuje rakete

Južnokorejski mediji javljaju o tri rakete zemlja-more, a istovremeno su propali pregovori o industrijskom parku Kaesong

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Južna Koreja

,

Sjeverna Koreja

,

lansiranje rakete

Sjeverna Koreja u četvrtak ujutro pokusno je ispalila dvije, a poslijepodne i treću raketu kratkog dometa i tako pojačala ionako visoke napetosti u regiji zbog svojih nuklearnih pokusa i prijetnji povećanja svog nuklearno naoružanje.

Rakete zemlja-more koje su letjele oko 100 kilomatara i potom pale u more Sjeverna Koreja je ispalila sa svoje istočne obale. Jedan južnokorejski dnevni list javio je da bi idućih dana Sjeverna Koreja mogla pokusno ispaliti i rakete srednjeg dometa.

List JoongAng Ilbo u četvrtak je prenio izjavu obavještajnog izvora da će Pjongjang vjerojatno u početku srpnja ispaliti rakete kratkog ili srednjeg dometa, koje bi mogle biti tipa Scud, dometa oko 340 kilometara, ili Rodong, dometa do tisuću kilometara.

Propali i pregovori o industrijskom parku Kaesong

Sjeverna i Južna Koreja u četvrtak nisu uspjele riješiti spor oko naknada u zajedničkom industrijskom parku u Sjevernoj Koreji koji je sada postao ključni izvor novca za Pjongjang pogođen UN-ovim sankcijama.

U razgovorima dvije Koreje glasnogovornik južnokorejskog ministarstva ujedinjenja rekao je da je Sjeverna Koreja ponovila svoj zahtjev za znatnim povećanjem plaća i naknada u industrijskom parku Kaesong gdje južnokorejske tvrtke koriste jeftinu sjevernokorejsku radnu snagu.

Analitičari kažu da Pjongjang pokušava izvući više novca iz južnokorejskih tvrtki u industrijskom parku Kaesong, koji je nekada bio veličan kao model buduće gospodarske suradnje dvije Koreje koje su tehnički još uvijek u ratu.

 

Izvor: Hina

02.07.2009. 16:33:55
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh