« Svijet
objavljeno prije 15 godina
KHANJAR

Počela velika američka ofenziva u Afganistanu

Cilj operacije je istjerati pobunjenike iz pokrajine Helmand, područja s najvećom svjetskom proizvodnjom opijuma

(Getty Images)
Više o

NATO

,

Afganistan

,

američka vojska

,

ISAF

,

ofenziva

,

opijum

,

Khanjar

,

Helmand

Tisuće američkih marinaca helikopterima i oklopnim vozilima tijekom četvrtka je stiglo u talibanska sela na jugu Afganistana. Oko četiri tisuće američkih i 650 afganistanskih vojnika time je pokrenulo Operaciju Khanjar, kojoj je cilj pružiti sigurnost u dolini rijeke Helmand u južnom Afganistanu, a to je ujedno i prva velika operacija u sklopu strategije predsjednika Baracka Obame da se ta zemlja stabilizira.

Ofenziva je počela nešto iza jedan sat u noći po lokalnom vremenu u pokrajini koja je snažno talibansko uporište i područje s najvećom proizvodnjom opijuma na svijetu.

Cilj je protjerati pobunjenike prije predsjedničkih izbora 20. kolovoza. Američka vojska objavila je kako gubitci marinaca nisu bili veći, a otpor je bio rijedak. U operaciji sudjeluju postrojbe marinske ekspedicijske brigade u Afganistanu, marinska skupina 40 s nosača zrakoplova, snage 82. zračno-desantne brigade, te afganistanske vojske i policije, koji su istodobno počeli za zračnim i kopnenim napadima duž rijeke Helmand, kazali su dužnosnici Pentagona.

Snage pod zapovjedništvom NATO-ovih snaga ISAF-a ušle su u područja u kojima ranije gotovo da nije bilo koalicijskih snaga. Operacija je dio ukupnih napora NATO-a da proširi sigurnost za stanovništvo južnog Afganistana.

Slične operacije su u tijeku u drugim dijelovima Helmanda i pokrajine Kandahar, uključujući britansku operaciju Panchai Palang koja je počela prošloga tjedna.

Izvor: Hina

02.07.2009. 21:41:58
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh