« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
opaki prosvjedi

Kehl u plamenu zbog NATO-a

Nasilni prosvjedi zapalili su okolicu summita NATO-a, i to doslovno

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

summit nato-a

,

prosvjedi

,

NATO prosvjedi Strasbourg

Na samo tri kilometra od mjesta održavanja summita NATO-a i okupljanja svjetskih vođa na 60. godišnjicu osnutka Saveza u Strasbourgu, policija je u subotu na prosvjednike koji su bacali molotovljeve koktele uzvratila suzavcima, a navodno u sukobima ima i ozlijeđenih.

Kako javlja AP, zbog sigurnosnih je razloga otkazan posjet prvih dama i supružnika bolnici za tumore u Strasbourgu. Naime, oko bolnice okupilo se oko 1.000 izgrednika.

Prosvjednici s njemačke strane su se zaputili prema mostu koji spaja Strasbourg i Kehl i zapaljivim bombama zapalili hotel i nekadašnju graničnu postaju između Francuske i Njemačke. Njih ima oko 4,000 i njemačka im policija zasad ne dopušta da pređu na francusku stranu.

Tim su mostom, uz iznimne mjere sigurnosti, prije početka summita prošetali Angela Merkel i ostali čelnici zemalja NATO-a.

Prosvjednici su osupnuti golemim policijskim osiguranjem. Za summit je angažirano oko 15.000 njemačkih i 9.000 francuskih policajaca. Prosvjednici, pripadnici raznih udruga civilnog društva, osuđuju ponašanje policije i tvrde da se radi o "bezumnom nasilju".

Njemačke vlasti procjenjuju da će u raznim prosvjedima u Kehlu, Strasbourgu i Baden-Badenu sudjelovati oko 25.000 ljudi.

Francuska strana očekuje sveukupno između 30.000 i 40.000 prosvjednika u Strasbourgu. (hina/metro-portal)

04.04.2009. 15:54:08
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh