« Kultura
objavljeno prije 4 godine i 5 mjeseci
OSVRT

Sjećanja dubrovačkog slikara Mara Kriste

Slike u ulju Mara Kriste prepune su energičnosti, motivacije i snage, kao da su protkane toplim i životnim sunčanim zrakama, koje ostaju živjeti unutar boje, iznad platna, ne zarobljene već su dragovoljno tu

Maro Kriste
Maro Kriste (Miroslav Pelikan)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

osvrt

,

Maro Kriste

Maro Kriste, dubrovački akademski slikar, istaknuti je autor srednje generacije aktualnih hrvatskih stvaratelja, izlagao je na nizu zapaženih izložbi,i danas kontinuira slika u svom atelijeru, a što drugo, nego Grad i njegovu bližu ili dalju okolicu.

Da, Maro svakodnevno portretira Dubrovnik, iz dana u dan okružen brojnim i privlačnim motivima, kako lijepe i sačuvane povijesne arhitekture tako i krajobraza uokolo.

Međutim, valja istaknuti kako slikar portretira Dubrovnik, ne bazirajući svoju gestu na trenutnim emocijama, bez kojih nema ništo, no one prolaze kroz njegov gusto satkani filtar vlastitih sjećanja,prilagođavajući motiv i kreirajući zasebno specifično autorsko djelo.

Maro Kriste voli izraziti kolor i doista kolor je njegovo drugo ja,njegov je kolor nanešen snažnim i odlučnim gestama, čvrstim i odlučnim u građenju slike, u novom slaganju poznatog motiva u cjelini ili u fragmentu, bilo da je riječ o crkvi sa zvonikom i trgom ili o segmentu obale koju još krasi sačuvana priroda.

Slike u ulju Mara Kriste prepune su energičnosti, motivacije i snage, kao da su protkane toplim i životnim sunčanim zrakama, koje ostaju živjeti unutar boje, iznad platna, ne zarobljene već su dragovoljno tu.  

Maro Kriste je uspješno razvio i učvrstio svoj osobni stil slikanja, gradeći svoju izražajnosti na kontinuiranom i strastvenom radu.

Valja istaknuti kako su njegove slike i oda životu, ali i divljenje ljepoti jer bez toga Maro ne bi bio slikar.

Piše: Miroslav Pelikan
25.10.2019. 10:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh