« Kultura
objavljeno prije 29 dana i 6 sati
OSVRT

Sjajni pacifički plavi ciklus tekućih ulja i akrila Mladena Žunjića

O strastvenom slikanju i respektabilnom opusu suvremenog hrvatskog likovnog umjetnika, slikara Mladena Žunjića često smo i s voljom pisali

Mladen Žunjić
Mladen Žunjić (Arhiva)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

Mladen Žunjić

,

osvrt

Njegova neutaživa likovna glad u potrazi i za novim i neočekivanim motivima u kolopletu, oceanima boja na velikim formatima platna u ulju ili akrilu izazivala je našu neprijepornu radoznalost .

Iskreno nas je zanimalo u kojem će pravcu poteći realizacija brojnih ciklusa s nizovima kompleksnih motiva u tvorbi nefigurativnih kompozicija nabijenih iznimnom energijom koja je slobodna neprekidno lutala stvarajući samosvojne, osebujne odnose između ploha, mrlja boje, ovala i raznih čudesnih formi.

Pred nama je novi ciklus plavih tekućih ulja i akrila na uobičajenom formatu 100 x 100 cm sa uzbuđujućim motivima dalekog Pacifika i njegovog tajanstvenog plavila.

Žunjić je stvorio vlastite zamišljaje Tihog oceana s razbacanim, rijetkim otocima i hridima, lebdeći svojim kistom i bojama iznad mora.

More je uvijek izazovna tema, mirno ili uznemireno, valovito ili posve statično, plavo, sivo, crno, prozirno, neprozirno.

Žunjićev Pacifik more je na kome plovi samo njegov autor, znajući za njegove tajne i specifičnosti.

Svatko od nas ima svoje more, poneko je blisko sivilu i hladnoći Sjevernog mora a drugo se doima sličnim toplini južnih mora.

Slikar Mladen Žunjić bez strahe i ustezanja, pokazao nam je svoje more, svoju viziju neometana i iskonska života.

Pacifički plavi ciklus tekućih ulja i akrila ambiciozni je projekt slikara Mladena Žunjića, nadahnjujuće slikarstvo.

Piše: Miroslav Pelikan
21.04.2024. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh