« Život
objavljeno prije 4 godine i 6 mjeseci
SAVJETI

Sirotinjo, i bogu si teška - stvarno

Osobe bez posla, slabijeg obrazovanja i nižih primanja naginju i nezdravijem načinu života

Ehhh, da...
Ehhh, da... (Arhiva)
Više o

siromaštvo

,

obrazovanje

,

prerana smrt

Prerana smrt može imati gomilu razloga i uzroka, no tri glavna su izgleda - siromaštvo, niži stupanj obrazovanja i nezaposlenost, barem tako tvrde u studiji Demografskog instituta Max Planck u Rostocku.

"Za muškarce s nižom razinom primanja, starosne dobi između 30 i 59 godina, vjerojatnost smrti je 150 posto viša nego kod vršnjaka koji spadaju u kategoriju s najboljim primanjima", stoji u članku objavljenom u stručnom časopisu BMJ Open.

Razlike su još drastičnije na istoku Njemačke gdje, gledano na razini cijele Njemačke, 14 posto muškaraca spada u petinu s najnižim primanjima.

"Kod ove je skupine rizik smrtnosti je, u usporedbi s najbolje obrazovanom i po primanjima najvišom skupinom, više od osam puta veći", kaže Pavel Grigoriev, jedan od autora studije.

Dennis Nowak sa Sveučilišta Ludwig-Maximillian u Muenchenu smatra da osobe bez posla, slabijeg obrazovanja i nižih primanja naginju i nezdravijem načinu života.

"Nezaposleni u prosjeku više puše i hrane se nezdravije. A nakon početka nezaposlenosti često slijede psihička i fizička oboljenja", kaže Nowak. Studija bolje obrazovanje direktno povezuje i s bolje plaćenim radnim mjestom i manjim rizikom od nezaposlenosti.

Kod žena ove razlike nisu tako izražene, što se objašnjava činjenicom da razlike između najvišeg i najnižeg sektora po primanjima nisu tako izražene kao kod muškaraca.

15.10.2019. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh