« Svijet
objavljeno prije 11 godina
OSVETA?

Sirija sprema osvetu za izraelske napade

Izvor iz zapadnih obavještajnih službi rekao je da je Izrael u svojem drugom napadu u Siriji posljednjih dana gađao pošiljku iranskih raketa za libanonski Hezbolah

Izrael dodatno komplicira situaciju u Siriji
Izrael dodatno komplicira situaciju u Siriji (Arhiva)
Više o

Izrael

,

Sirija

,

raketni napad

Nakon izraelskog zračnog napada na cilj u okolici Damaska sirijska je vlada u nedjelju najavila da će se braniti svim raspoloživim sredstvima, Egipat je osudio izraelsku akciju, a zapadne zemlje strahuju zbog širenja sukoba u regiji i podijeljene su oko ukidanja embarga na oružje za sirijske ustanike.

Izraelski zračni napadi na tri cilja u okolici Damaska 'otvaraju vrata svim mogućnostima', rekao je sirijski ministar informiranja Omran Zoabi na konferenciji za tisak nakon izvanredne sjednice vlade sazvane zbog novog napada, koji je, prema izvoru iz zapadnih zemalja, ciljao pošiljku iranskih raketa za libanonski Hezbolah.

Zoabi nije naznačio smjer djelovanja sirijske vlade no kazao je da je dužnost Damaska zaštititi državu od 'domaćih ili stranih napada svim raspoloživim sredstvima', javlja Reuters.

Nedjeljni napad treći je izraelski napad ove godine na sirijski teritorij. Izrael, međutim, nije službeno potvrdio akciju kako ne bi stvarao pritisak na sirijskog predsjednika Bašara al-Asada da krene u ozbiljnu odmazdu, rekao je izvor blizak izraelskom premijeruBenjaminu Netanyahuu

Izvor iz zapadnih obavještajnih službi rekao je da je Izrael u svojem drugom napadu u Siriji posljednjih dana gađao pošiljku iranskih raketa za libanonski Hezbolah.

Napad je u nedjelju osudio i službeni Kairo. Napad je kršenje međunarodnih zakona i prijetnja regionalnoj sigurnosti i stabilnosti 'koja stanje čini još složenijim', stoji u izjavi egipatskog predsjedništva koju prenose AFP i Reuters.

'Izrael je jasno rekao da će djelovati ocijeni li da se znatna količina oružja prebacuje Hezbolahu', rekao je britanski ministar vanjskih poslova William Hague i dodao da izraelsku odluku da 'štiti svoju sigurnost valja poštovati'.

Događaji govore da sirijska kriza koja se pogoršava 'sve veća prijetnja miru u regiji' i zato treba ukinuti embargo na oružje sirijskim ustanicima.

Austrija se upravo tome protivi. 'Pitanje emabraga na isporuke oružja i izraelski napadi na Siriju nisu povezani. Naprotiv, to pokazuje da ima previše oružja u Siriji', rekao je u nedjelju austrijski ministar vanjskih poslova Michael Spindelegger izraelskoj ministrici pravosuđa Tzipi Livni.

Glavni tajnik Arapske lige Nabil Elaraby pozvao je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda da odmah reagira kako bi zaustavilo 'izraelske napade na Siriju', izvijestila je u nedjelju egipatska novinska agencija MENA, prenosi Reuters.

06.05.2013. 04:26:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh