« Zdravlje
objavljeno prije 3 godine i 9 mjeseci
UPS!

Širi se nova korona

Genetska inačica novog koronavirusa koji izaziva covid-19 i koja danas prevladava u svijetu, u laboratoriju se pokazala sposobnijom zaraziti ljudske stanice od izvornog oblika koji se pojavio u Kini

A sada nešto drugačje...
A sada nešto drugačje... (Arhiva)
Više o

korona

,

korona virus

Istraživanje provedeno u laboratoriju sugerira da bi se ta mutacija mogla lakše prenositi među ljudima u stvarnom svijetu u odnosu na raniju varijantu no to još nije dokazano. "Mislim da podaci pokazuju da postoji jedna mutacija koja omogućava virusu da se bolje umnožava i možda je prati veća koncentracija virusa", kaže u komentaru za medicinski časopis Journal of the American Medical Association glavni američki infektolog Anthony Fauci koji nije bio uključen u istraživanje.

"Nema informacija je li zaraženoj osobi od toga gore ili ne. Samo se čini da se virus uspješnije razmnožava i možda se lakše prenosi, no sad se to tek nastoji potvrditi", dodaje on.

Znanstvenici iz laboratorija Los Alamos u New Mexicu i sveučilišta Duke u Sjevernoj Karolini udružili su se sa sveučilištem Sheffield kako bi analizirali uzorke koje je objavio GISAID, svjetski izrvor sekvencija genoma. Utvrdili su da sadašnja varijanta nazvana "D614G" ima malu ali moćnu promjenu šiljka proteina koji se izdiže s površine virusa i koju virus koristi za proboj i zarazu ljudske stanice.

Znanstvenici su u travnju prva otkrića objavili na stranici bioRxiv, no tada su kritizirani jer nisu dokazali da je sama mutacija odgovorna za dominaciju te inačice u svijetu jer je to mogla biti posljedica drugih faktora ili pukog slučaja.

Tim je stoga proveo druge pokuse. Analizirali su podatke 999 britanskih pacijenata hospitaliziranih zbog covida-19 i uočili su da oni s tom inačicom virusa imaju veću koncentraciju virusnih čestica u organizmu no težina njihove bolesti nije bila drukčija.

Laboratorijskim pokusima pokazali su da je ta inačica tri do šest puta sposobnija zaraziti ljudsku stanicu. "Čini se da je taj virus sposobniji", kaže Erica Ollmann Saphire, koja je provela jedan od pokusa na instututu za imunologiju La Jolla. No u ovoj fazi sve se može opisati tek kao vjerojatno jer se laboratorijski pokusi ne odvijaju u uvjetima dinamike pandemije u stvarnom svijetu.

Prema dosadašnjim saznanjima, iako je varijatna virusa koji sada kruži "zaraznija", ona se može, ali i ne mora lakše prenositi među ljudima. U svakom slučaju virolog Nathan Grubaugh sa sveučilišta Yale koji nije sudjelovao u istraživanju kaže da širenje nove genetske inačice, "prirodnom selekcijom ili pukim slučajem" znači da je ta varijanta sada uzrok pandemije.

On ocjenjuje da se sada tek treba istraživanjima utvrditi hoće li ta nova varijanta utjecati na razvoj cjepiva i lijekova i ističe kako ne očekuje da će D614G uzrokovati promjene mjera za ograničavanje širenja virusa ili izazvati teže stanje kod zaraženih. "Radi se o zanimljivom otkriću koje se možda odnosi na milijune ljudi no za sada ne znamo pune razmjere ili njegov utjecaj".

03.07.2020. 12:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh