Sir je zapravo odlična hrana
Bez obzira na visok postotak zasićenih masti i soli u siru, ljudi koji jedu puno masnog sira nemaju zamjetno viši rizk od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa 2
Komad finog sira i čaša crnog vina začinit će večer, ali i sniziti šećer u krvi. Studija provedena na Sveučilištu Alberta pokazala je da sir regulira razinu šećera u krvi.
Bez obzira na visok postotak zasićenih masti i soli u siru, ljudi koji jedu puno masnog sira nemaju zamjetno viši rizk od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa 2.
Znanstvenici su testirali utjecaj sira na miševe i to miševe u pred-dijabetičkom stanju Jednu skupinu hranili su sirom sa smanjenim udjelom masti, a drugu visokomasnim sirom i tako 12 tjedana.
Rezultati su pokazali da da oba tipa sira reduciraju iznulinsku rezistenciju, što je vrlo bitno za reguliranje šećera u krvi te da masni sir nije loše utjecao na miševe.
"Naši rezultati sugeriraju da dobrobiti sira nisu povezane s nižim masnoćama u njemu, nego s proteinima i kalcijem kojima obiluje", objašnjavaju znanstvenici koji su proveli istraživanje na miševima.
Jedna druga studija pokazala je da na razinu lošeg kolesterola kod osoba s kardiovaskularnim bolestima isto utječu nemasni i masni sir.
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
Novi komentar