Sir je fantastična namirnica, evo i zašto
Teško da bi itko stavio sir u kategoriju superhrane, no kad se radi o pravom siru, a ne onim plastičnim surogatima koje nam podvaljuju na "akcijama", radi se o izuzetno korisnoj namirnici
Sir je hrana koju ćemo brzo i lako izbaciti s jelovnika kad poželimo skinuti višak kilograma, no ako malo bolje pogledamo što nam sve sir donosi u organizam, lako bi mogli zaključiti da je to zapravo ishitren i nepromišljen potez.
Naime, mliječna mast iz sira došla je na loš glas, a radi se o proteinima visoke biološke vrijednosti koje pridonose unosu energije i organizmu daju mnoge tvari neophodne za zdravlje - karoten, lecitin te vitamine A, D i E koji su topivi u mastima.
Uz zasićene masti sirevi su puni esencijalnih i nezasićenih masnih kiselina poput linolenske, a njihov je zadatak spriječiti aktivnosti štetnih mikroorganizama u probavi.
Što se tiče kolesterola, njegov udio u siru zavisi od vrste sira, a najmanje ga ima u svježe pripremljenim sirevima.
Vrijedi znati i da su sirevi odličan izvor raznih minerala, od bakra, fosfora i natrija do kalija, magnezija, cinka i željeza koji su nužni za izgradnju kostiju i zuba, no usput i za prevenciju raka debelog crijeva i osteoporoze.
Na kraju, sireve je najbolje konzumirati s jogurtom, a ako dodate i svježe začinsko bilje, dobit ćete pravu poslasticu.
Novi komentar