« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 8 mjeseci
PRIJEDLOG ZAKONA O DRŽAVNIM SLUŽBENICIMA

Sindikati: Ne želimo u kameno doba, a Vlada nas tamo želi smjestiti

Sindikati državnih službi smatraju da Vladin prijedlog izmjena i dopuna Zakona o državnim službenicima narušava dostignute službeničke standarde

Fotografija vijesti
Više o

sindikati

,

zakon o državnim službenicima

,

prijedlog zakona

Sindikati traže obustavu procedure donošenja zakona i pozivaju Vladu na razgovore radi definiranja obostrano prihvatljivog rješenja, prenosi Hina. U protivnom prijete sindikalnim mjerama i akcijama.

Dubravko Jagić iz Sindikata policije najavljuje da su sindikati državnih službi spremni na sve zakonom dozvoljene mjere i akcije, ako se njihovi zahtjevi ne ispune. "Ne želimo u kameno doba, a Vlada nas svojim prijedlogom želi tamo smjestiti", kaže Jagić.

Sindikati su naročito protiv odredbi po kojima službenik u državnoj službi može dobiti otkaz na temelju procjene nadređenog, nakon dvaju upozorenja na težu povredu radne dužnosti. Pritom su zanemarene zakonske odredbe koje određuju što su teže povrede, a ocjenu jesu li počinjene dodjeljuju službeničkim sudovima, kaže Boris Pleša iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika.

Sindikati se ne slažu s prijedlogom da u vijeću službeničkog suda predsjednik i jedan od članova više ne mora biti sudac već samo diplomirani pravnik. Smatraju da to dovodi u pitanje kvalitetu postupka i neovisnost službeničkog suda.

Gordana Jagar iz Sindikata Porezne uprave Hrvatske upozorava da bi prema Vladinom prijedlogu nepoćudnim službenicima bilo vrlo lako "napakovati", posebno ako nema nekog tko će korektno voditi postupak na službeničkim sudovima.

Sindikati su kritični i prema outsourcingu pomoćno-tehničkih poslova. Kažu da iz Vladina prijedloga nije jasno hoće li takav pristup polučiti uštede, a da bi u resorima poput obrane i unutarnjih poslova mogao donijeti sigurnosne probleme. Zdravko Lončar iz Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a smatra da prateće službe trebaju biti dio sustava.

28.02.2011. 13:25:29
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Crozona
    02.03.2011. 10:56
    Lagano mi je nevjerovatno kako su aktivni jedino sindikati javnih službi dok svi ostali šute.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh