« Hrvatska
objavljeno prije 8 godina i 5 mjeseci
LJUDSKA PRAVA

Šeparović Amnesty Internationalu: Ugrožen je Purdin život

Zbog teškog zdravstvenog stanja Purdin je život, po najnovijim obavijestima, ugrožen, piše Zvonimir Šeparović

Zvonimir Šeparović
Zvonimir Šeparović (Neja Markičević/Cropix )
Više o

Tihomir Purda

,

Amnesty International

,

Zvonimir Šeparović

Zvonimir Šeparović, predsjednik Hrvatskoga žrtvoslovnog društva Zvonimir Šeparović, uputio je Amnesty Internationalu u Londonu pismo u kojem moli da hitno zaštiti ljudska prava i ugroženi život pritvorenika Tihomira Purde u zeničkome zatvoru u Bosni i Hercegovini, prenosi Hina. 

"Ljudska prava Tihomira Purde su teško povrijeđena, a zbog teškoga zdravstvenog stanja (PTSP i drugo) njegov je život, po najnovijim obavijestima, ugrožen", piše Šeparović u pismu koje je danas dostavio Hini.

Napominje kako pravosuđe BiH nema dokaza da je Tihomir Purda počinio zločin koji mu se stavlja na teret. Podsjeća da je Purda bio u srbijanskim logorima kao ratni zarobljenik.

"Svoje navodno priznanje dao je pod teškom fizičkom i mentalnom torturom što je protivno članku 17. Ženevske konvencije o postupanju s ratnim zarobljenicima iz 1949. i takav zapisnik je bez ikakve valjanosti", stoji u pismu predsjednika Hrvatskoga žrtvoslovnog društva.

Tihomir Purda, pripadnik Hrvatske vojske nalazi se u ekstradicijskom pritvoru u zatvoru u Zenici u BiH, na zahtjev srbijanskih vlasti koje su izdale međunarodnu tjeralicu zbog navodna ratnog zločina, podsjeća se u pismu.

28.02.2011. 12:49:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh