« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
KRAĐA BOŽIĆNICE

Sindikat zdravstva traži smjenu ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo

VIDEO - Spomenka Avberšek najavila je podnošenje prijave inspekciji rada zbog ulaska u novčanike radnika bez njihovog dopuštenja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Milivoj Keber/Cropix/Infopunkt)
Više o

samostalni sindikat zdravstva

,

Zavod za javno zdravstvo

,

božićnice

,

Tihomir Majić

Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi na današnjoj je konferenciji za novinare zatražio smjenu ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Tihomira Majića zbog toga što je, bez suglasnosti radnika, pri isplati plaća ustegnuo po 625 kuna, odnosno polovicu isplaćene božićnice koju su primili u prosincu.

Presedan je da netko uđe u novčanike radnika i uzme novce bez njihovog dopuštenja, rekla je predsjednica tog sindikata Spomenka Avberšek dodajući kako će podnijeti i prijavu inspekciji rada u Državnom inspektoratu.

Poslodavac ne smije potraživanja naplatiti uskratom isplate plaće ili nekog njezinog dijela jer se to, kako je rekla, kažnjava sa 30 do 60 tisuća kuna kazne, što je po njezinom mišljenju ionako premalo.

Avberšek je također pozvala premijerku Jadranku Kosor da ministra zdravstva i socijalne skrbi Darka Milinovića vrati u "užarenu fotelju ministra" te ga natjera da počne sređivati sustav.

Milinović će ionako za slučaj Tihomira Majića reći da "nije odgovoran jer ga nije ni imenovao", ustvrdila je Avberšek. Dodala je kako poslodavce uglavnom gledamo ili u zatvorima i pritvorima ili na ravnateljskim mjestima. Oni bi trebali prestati biti povlaštena kasta te završavati na birou sa drugim nezaposlenim radnicima, poručila je Avberšek.

Ravnatelj Tihomir Majić je ustegnuo po 625 kuna nakon što je u prosincu, prije Vladine odluke da božićnica u javnim ustanovama iznosi 625 kuna, isplatio 1250 kuna, koliko je bilo zajamčeno kolektivnim ugovorom. (hina/metro-portal)

14.01.2010. 14:42:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh