« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

Prekinut lanac krijumčara droge

Suradnjom hrvatske i kanadske policije prekinuta ruta interkontinentalnog krijumčarenja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Sebelić/CROPIX)
Više o

USKOK

,

droga

,

policija

,

zaplijena droge

,

krijumčarenje droge

,

krijumčarski lanac

,

norefedrin

,

amfetamin

Djelatnici Policijske uprave primorsko-goranske izvijestili su danas o detaljima policijske akcije prekidanja krijumčarskog lanca droge, a u kojoj je ukupno zaplijenjeno više od 400 kilograma prekursora norefedrina, koji se koristi u sintetiziranju amfetamina.

O rezultatima akcije novinare su izvijestili djelatnici PU primorsko-goranske, Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutarnjih poslova RH i Carinske uprave RH.

Kako je istaknuto, suradnjom carine, policije i USKOK-a 10. lipnja ove godine na kontejnerskom terminalu Brajdica u riječkoj luci zaplijenjeno je 188 kilograma prekursora norefedrina.

Međunarodnom suradnjom hrvatske i kanadske policije dva dana kasnije u Montrealu su zaplijenjena još 223 kilograma norefedrina.

U tim je akcijama ostvarena najveća zapljena norefedrina u svijetu u posljednjih pet godina te je otkrivena i prekinuta ruta interkontinentalnog krujumčarenja prekursora, istaknuto je na konferenciji.

Norefedrin je prekursor koji se koristi u sintezi amfetamina, a od 150 kilograma norefedrina može se proizvesti 100 kilograma amfetamin sulfata.

Zapljena je obavljena nakon kvalitetnog profiliranja tereta u riječkoj luci, a povezuje se s tvrtkom i vlasnikom tvrtke, koji je uhićen 6. lipnja ove godine u Zagrebu zbog osnovane sumnje da je sudjelovao u krijumčarenju oko 380 kilograma otopine kokaina pronađene u luci Kopar, navodi policija.

Nakon što je u Rijeci zaplijenjeno 188 kilograma norefedrina, utvrđeno je da postoji i drugi kontejner sa sličnim karakteristikama, s odredištem u Montrealu te je ostvarena suradnja s kanadskim policijskim časnikom za vezu u Hrvatskoj.

U luci Montreal 12. lipnja potvrđene su sumnje hrvatske strane, pa su djelatnici kanadske carine i policije obavili pretragu prijepornog kontejnera i u njemu pronašli 223 kilograma norefedrina, o čemu je obaviještena i hrvatska policija.

Utvrđeno je da su oba kontejnera u kojima je zaplijenjena droga, imala istu tvrtku pošiljatelja, izvoznu tvrtku i tvrtku primatelja te da je teret deklariran kao tokarski stroj. U oba slučaja unutar kućišta tokarskog stroja pronađene su vreće s bijelim prahom - norefedrinom.

Kriminalističkom obradom, koja je počela potkraj rujna, do sada je obuhvaćeno osam osoba, a do 1. listopada podnesene su kaznene prijave protiv dviju osoba - zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela zloporabe opojnih droga.

Jedna od osumnjičenih osoba od ranije je u pritvoru u Zagrebu zbog sumnje u krijumčarenje 380 kilograma kokaina, a druga je hrvatski državljanin koji živi u Kanadi i trenutno je nedostupan.

Na konferenciji je istaknuto da će hrvatska i kanadska strana nastaviti suradnju i razmijeniti svu dokumentaciju o zapljenama. (HINA)

03.10.2008. 17:17:15
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh