« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina
NEDJELJNI SHOPPING

Sindikat trgovine kritizira, HUP pozdravlja odluku

Sindikat vidi pogodovanje krupnom kapitalu, a HUP pozitivan pomak od diskriminacije i narušavanja slobode poduzetništva

Fotografija vijesti
Više o

rad nedjeljom

,

HUP

,

radno vrijeme trgovina

,

Hrvatska udruga poslodavaca

,

Đuro Popijač

,

Sindikat trgovine

,

Dragica Mišeljić

Predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske Dragica Mišeljić danas je, komentirajući odluku Ustavnog suda o ukidanju zabrane rada u trgovini nedjeljom, izjavila kako ona pogoduje samo krupnom kapitalu, koji i tako nije bio ugrožen zabranom rada nedjeljom. Po njezinim riječima, u trgovini treba osigurati optimalne uvjete kako za zaposlene, tako i za poslodavce, odnosno nositelje kapitala.

Mišeljić smatra da se pad prometa u trgovini zasigurno nije dogodio zbog zabrane rada nedjeljom, o čemu govore informacije članova sindikata koji imaju uvid u promete. Nedjeljni promet prelio se u druge dane, a pad prometa posljedica je krize i smanjene kupovne moći, uz istovremeni rast cijena, rekla je Mišeljić.

Napomenula je i da su poslodavci kao jednu od antirecesijkih mjera tražili skraćenje radnog tjedna, pa drži da nije logično da im odgovara rad nedjeljom, osim ako nije plaćen, što, kako kaže, i jest slučaj. Prodavači zbog radne nedjelje najčešće ne dobivaju slobodan dan, pa produciramo invalide, zaključuje.

Hrvatska udruga poslodavaca pozdravila je odluku Ustavnog suda o ukidanju zabrane rada trgovina nedjeljom jer smatra da je ukinutim odredbama Zakona o trgovini bila narušena slobodna poduzetništva, a trgovina bila diskriminirana u odnosu na druge gospodarske grane, rekao je glavni direktor HUP-a Đuro Popijač.

Potrošli smo silne mjesece uvjeravajući naše socijalne partnere na neodrživost zakona i neizbježnost njegove izmjene, ali nismo uspjeli. Kriza je umnožila negativne učinke zabrane rada nedjeljom. Dobro je da sud nije odugovlačio i da je donio odluku, jer vidimo da je na djelu čitav pokret koji nastoji osigurati pravo trgovaca na rad nedjeljom, izjavio je Popijač i dodao da će rasprave o radu nedjeljom barem za neko vrijeme utihnuti i da se neće ponovno donositi razna kaotična rješenja.

Izvor: Hina

19.06.2009. 13:33:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh