« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci

Sindikalci: "Rekonstrukcija Vlade je predizborni trik i kupovanje vremena"

Ozren Matijašević (HUS) apsolutno nelogičnim drži promjenu ministra financija čiji je proračun podržala Vlada i prihvatio ga Sabor te će se kao takav i primjenjivati u 2011.

Vilim Ribić i Krešimir Sever
Vilim Ribić i Krešimir Sever (Željko Hajdinjak, Damjan Tadić/CROPIX)
Više o

sindikati

,

Jadranka Kosor

,

Krešimir Sever

,

Ozren Matijašević

,

rekonstrukcija vlade

Sindikalni čelnici uglavnom ne vjeruju da će predložena rekonstrukcija Vlade donijeti neka poboljšanja u rješavanju gospodarsko-socijalnih problema zemlje, a neki ocjenjuju i da je to "predizborni trik" i "kupovanje vremena". Na rekonstrukciju Vlade predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever nema, kako kaže, velikih komentara jer ne vjeruje da promjena četiri ministra riješava problem ove Vlade i gospodarsko-socijalne probleme zemlje. Na dolazak novih ministara gleda, kako kaže, samo u svjetlu toga da će na toj poziciji biti idućih nekoliko mjeseci, od kojih će većinu provesti u izbornoj kampanji.

Neke od njih drži pojedincima koji obećavaju, no kaže da ulaze u cjelinu kojoj je najveći posao priprema ulaska Hrvatske u EU. S druge strane, zbog trenutno stanja u gospodarstvu i socijali smatra da je Hrvatskoj nužna vlada nacionalnog spasa jer drži da je zemlja u pogibelji i to bez rata, a sve projekcije govore da će biti i gore. To bi tražilo da "vladajući političari i svi drugi pognu glave, suspregnu sujetu te da se bez obzira na stranku dogovore oko takve vlade", kaže Sever. Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel generalno ne očekuje da se nešto bitno promjeni osobito u gospodarskom smislu te investiranju u gospodarstvo.

Jadranka Kosor

Što se tiče Ministarstva financija očekuje bolje punjenje državnog proračuna napominjući da, ako se bude radilo u tom smjeru, onda će najavljene promjene imati nekog efekta, odnosno neće biti samo kozmetičke. Predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozren Matijašević pak apsolutno nelogičnim drži promjenu ministra financija čiji je proračun podržala Vlada i prihvatio ga Sabor te će se kao takav i primjenjivati u 2011. Ističući da ne brani do/sadašnjeg ministra financija nego misli kako ta promjena trenutno nije logična, Matijašević ocjenjuje da će to dovesti do skorih promjena odnosno rebalansa proračuna. Matijašević smatra i da je dosta deklarativnih planova na papiru i imenovanja novih kadrova za gospodarske projekte, jer su za njih i dalje najveće prepreke administrativne prirode a one, kako kaže, 'leže' i dalje na Vladi. Matijašević zaključuje da su nova imenovanja ministara "jeftini predizborni trik i kupovina vremena". (hina/metro-portal)

27.12.2010. 18:32:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh