« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
ZAPLJENA, BLOKADE

Sanader zabrinut zbog odnosa hrvatskih vlasti prema njegovoj obitelji

Bivši hrvatski premijer zabrinut je zbog odnosa hrvatskih vlasti prema njegovoj obitelji, kazao je novinarima njegov austrijski odvjetnik Werner Suppan

Ne postoji mogućnost da Sanader zatraži politički azil u Austriji
Ne postoji mogućnost da Sanader zatraži politički azil u Austriji (Cropix)
Više o

Ivo Sanader

,

policija

,

obitelj

Sanaderu je u pritvoru dobro, "ali brine se zbog odnosa hrvatskih vlasti prema njegovoj supruzi i kćerima. Njima su bez osnove oduzeti dokumenti i privremeno im je bio onemogućen ulazak u vlastitu kuću. Osobni bankovni račun njegove supruge je blokiran", rekao je, kako prenosi austrijska novinska agencija APA, bečki odvjetnik Suppan.

Sanaderu, uhićenu 10. prosinca u Austriji, na ročištu pred sutkinjom Zemaljskog suda u Salzburgu Carinom Habringer u ponedjeljak je na mjesec dana produžen pritvor. Sud u Salzburgu odbio je u ponedjeljak pustiti Sanadera na slobodu zbog opasnosti od bijega i prikrivanja dokaza. Sanader je u pritvoru zbog hrvatske tjeralice.

Njegov odvjetnik Suppan je također istaknuo kako ne postoji mogućnost da Sanader zatraži politički azil u Austriji. Sanader se, na savjet svojih odvjetnika, nije u ponedjeljak očitovao o zahtjevu za izručenje u Hrvatsku. Hrvatski zahtjev za izručenje Sanadera već je dostavljen bivšem premijeru, "pa on tako ima još dovoljno vremena da ga prouči", kazala je Feichtinger pred dvadesetak novinara.

Ako istražna sutkinja u Salzburgu donese odluku da može biti izručen Hrvatskoj, Sanader bi se protiv te odluke mogao žaliti višem sudu u Linzu. Ako i taj sud potvrdi izručenje, Sanader bi u kratku roku mogao biti izručen Hrvatskoj, objašnjava APA te dodaje da bi bivši hrvatski premijer u svakom trenutku mogao odlučiti da želi biti izručen svojoj domovini po brzom postupku. U tom se slučaju predmet dostavlja ministarstvu pravosuđa u Beču, koje donosi odluku o izručenju.

Austrijsko državno odvjetništvo za borbu protiv korupcije prošli je četvrtak saslušalo Sanadera u istrazi koja je u međuvremenu pokrenuta u Austriji. Riječ je o prijavi banke iz Tirola što je protiv Sanadera podnesena zbog pranja novca. Sanader je u tom saslušanju odbacio da je umiješan u pranje novca.

Ako bi se u tom slučaju protiv Sanadera podignula optužnica u Austriji, to bi otežalo, odnosno odgodilo izručenje Hrvatskoj, jer bi slučaj za Austriju postao prioritetan i on bi se morao riješiti prije izručenja. (hina/metro-portal)


27.12.2010. 16:47:39
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh