« Hrvatska
objavljeno prije 9 godina i 11 mjeseci
POTVRĐENO

Šimonović službeno preuzeo dužnost pomoćnika glavnog tajnika UN-a

Kao novi UN-ov dužnosnik za ljudska prava Šimonović će, između ostalog, voditi Ured za ljudska prava u New Yorku

ivan šimonović un
ivan šimonović un (Aleksandar Dimitrijević/CROPIX)
Više o

Ban Ki-moon

,

UN

,

Ivan Šimonović

,

ured za ljudska prava

Bivši hrvatski ministar pravosuđa Ivan Šimonović preuzeo je u ponedeljak u New Yorku dužnost pomoćnika glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona za ljudska prava, potvrdio je UN-ov Ured za ljudska prava u New Yorku.

Šimonović (51), sveučilišni profesor, diplomat i donedavno ministar pravosuđa, prvi je dužnosnik imenovan na novu dužnost pomoćnika glavnog tajnika UN-a za ljudska prava, koju je Opća skupština UN-a ustanovila u prosincu 2009. Kao novi UN-ov dužnosnik za ljudska prava on će biti zadužen za vođenje Ureda za ljudska prava u New Yorku i vezu s visokom povjerenicom za ljudska prava Navi Pillay (UNHCR), čije je sjedište u Ženevi. Šimonović ima veliko iskustvo u području međunarodnog razvoja, ljudskih prava, izgradnji mira i razvoju nacionalnih ustanova, naveo je UN-ov press centar pri objavi njegova imenovanja 3. svibnja.

>> Šimonović odlazi iz Vlade na mjesto pomoćnika glavnog tajnika UN-a

Šimonović je bio veleposlanik RH pri UN-u od 1997. do 2002., te u zadnjoj godini mandata predsjednik UN-ovog Ekonomsko-socijalnog vijeća (ECOSOC). Za rad na čelu ECOSOC-a, jednog od najvažnijih operativnih tijela UN-a, odlikovan je francuskom Legijom časti.

Na dužnost pomoćnika glavnog tajnika UN-a, izabran je između 128 kandidata, a u posljednjem krugu našao se među njih četiri. Uz Šimonovića, u završnoj su konkurenciji bili Karin Landgren, dugogodišnja dužnosnica UN-a koja se 20 godina bavila izbjeglicama, Paulo Sergio Pinherio, brazilski diplomat koji je bio UN-ov izvjestitelj za ljudska prava iz Burme, te Juan Mendez, bivši politički zatvorenik u Argentini, koji je 15 godina radio za Human Rights Watch. (hina/metro-portal)

19.07.2010. 18:50:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Djurdja
    24.07.2010. 09:39
    Svakom domacinstvu u svijetu a posebice u RH i Americi je potrebno na kucnu adresu poslati......The Universal declaration of Human Rights.....i to na materinjem jeziku svakoga pojedinca. Tim i takovim potezom bismo svi dobili pravo i mogucnost uvida u nasa temeljna ljudska prava, slobode, obaveze, obligacije, odgovornosti.....i sve ostale upute o postupanju i mogucoj izlozenosti nepavdi u svojim domovinama, obiteljima, gradovima i u svijetu. Kada bi svako domacinstvo u RH i USA dobilo pravo i mogucnost .....uz prijavu boravka.....dobiti stampanu stranicu teksta o obaveznome postupanju u slucaju uznemiravanja, prijetnji, diskriminacije....i svega ostaloga.....sto je u Americi....a u novijoj hrvatskoj povijesti i u Zagrebu posalo uobicajena praksa......imali bismo manje kriminala a vise pravde i civiliziranosti.......i to zato....sto su u suvremenome djankerskome svijetu ......lijepo ponasanje i kultiviranost......zauvijek izgubljeni.....i ogrnuti u plast nekakove univerzalne zapadnjacke odjece i naucenoga zluradoga ponasanja.....a svima je dobro poznato......da su svi ti filmovi, odjeca, univerzalnost i demokraticnost u stvari samo prikriveni oblici svih mogucih i nezamislivih oblika kriminala, iskoristavanja, netrpeljivosti, korupcije, neefikasnosti i neodgoja.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh