Metro-portal.hr

objavljeno 19.07.2010. 18:50:00
POTVRĐENO

Šimonović službeno preuzeo dužnost pomoćnika glavnog tajnika UN-a

Kao novi UN-ov dužnosnik za ljudska prava Šimonović će, između ostalog, voditi Ured za ljudska prava u New Yorku

ivan šimonović un
ivan šimonović un (Aleksandar Dimitrijević/CROPIX)

Bivši hrvatski ministar pravosuđa Ivan Šimonović preuzeo je u ponedeljak u New Yorku dužnost pomoćnika glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona za ljudska prava, potvrdio je UN-ov Ured za ljudska prava u New Yorku.

Šimonović (51), sveučilišni profesor, diplomat i donedavno ministar pravosuđa, prvi je dužnosnik imenovan na novu dužnost pomoćnika glavnog tajnika UN-a za ljudska prava, koju je Opća skupština UN-a ustanovila u prosincu 2009. Kao novi UN-ov dužnosnik za ljudska prava on će biti zadužen za vođenje Ureda za ljudska prava u New Yorku i vezu s visokom povjerenicom za ljudska prava Navi Pillay (UNHCR), čije je sjedište u Ženevi. Šimonović ima veliko iskustvo u području međunarodnog razvoja, ljudskih prava, izgradnji mira i razvoju nacionalnih ustanova, naveo je UN-ov press centar pri objavi njegova imenovanja 3. svibnja.

>> Šimonović odlazi iz Vlade na mjesto pomoćnika glavnog tajnika UN-a

Šimonović je bio veleposlanik RH pri UN-u od 1997. do 2002., te u zadnjoj godini mandata predsjednik UN-ovog Ekonomsko-socijalnog vijeća (ECOSOC). Za rad na čelu ECOSOC-a, jednog od najvažnijih operativnih tijela UN-a, odlikovan je francuskom Legijom časti.

Na dužnost pomoćnika glavnog tajnika UN-a, izabran je između 128 kandidata, a u posljednjem krugu našao se među njih četiri. Uz Šimonovića, u završnoj su konkurenciji bili Karin Landgren, dugogodišnja dužnosnica UN-a koja se 20 godina bavila izbjeglicama, Paulo Sergio Pinherio, brazilski diplomat koji je bio UN-ov izvjestitelj za ljudska prava iz Burme, te Juan Mendez, bivši politički zatvorenik u Argentini, koji je 15 godina radio za Human Rights Watch. (hina/metro-portal)

19.07.2010. 18:50:00
http://metro-portal.hr/simonovic-sluzbeno-preuzeo-duznost-pomocnika-glavnog-tajnika-un-a/44768/