« Hi-tech
objavljeno prije 10 godina i 1 mjesec
???

Sigurnosna tipka za borbu protiv terorizma

Njemački stručnjaci za sigurnost uveli bi novu tipku na tipkovnice kojima bi se prijavljivali sumnjivi i radikalni sadržaji na internetu

Neprimjereni i opasni sadržaji prijavljivali bi se gumbom na tipkovnici
Više o

internet

,

terorizam

,

sigurnosna tipka

,

alarm

,

radikalizam

Ova sigurnosna tipka služila bi za upozoravanje na pojavu nedozvoljenih sadržaja na internetskim stranicama. Savez njemačkih kriminalista (BDK) predložio je njezino uvođenje, kako bi korisnici mogli odmah, bez ikakvih posrednika, prijaviti rasističke, ekstremističke ili nacističke parole i tekstove. 

Bez većeg napora, vlastito računalo može se povezati sa sigurnosnom centralom. Potrebno je samo imati software koji ima ispravne programe za zaštitu podataka. Klaus Jensen, predsjednik BDK-a zahtjeva od građana da prijave stranice na kojoj primijete „radikalne desničarske sadržaje, islamsku propagandu ili pak ubilačke namjere". Takva stranica mora biti zamrznuta i proslijeđena na sigurnosnu centralu. Ova centrala trebala bi raditi 24 sata i biti opremljena posebno obučenim policajcima, sociolozima i psiholozima.

Opasna internet propaganda

Jensen ukazuje na činjenicu je zločinac iz Norveške već godinama preko Facebooka i drugih društvenih mreža propagirao svoju ideologiju mržnje. „Tu se već dugo nešto kuhalo, s čim su bili upoznati i mnogi internetski korisnici", napomenuo je. Prije samog atentata, Anders Behring Breivik, 32-ogodišnji masovni ubojica, na internetu je objavio svoj manifest od 1.518 stranica. Tema je bila nacionalistička revolucija i rat protiv muslimana.

I ministar unutarnjih poslova Hans Peter Friedrich iz stranke CSU izrazio je svoju zabrinutost zbog rastućeg broja radikalnih desničara. Upozorava i na sve popularniju grupu „Autonomnih nacionalista". Broj službenih članova ove organizacije se, prema navodima BfV-a (Savezni ured za zaštitu ustava), u posljednje dvije godine s 800 povećao na 1.000. Poznato je da ovakva udruženja nove članove vrbuju prvenstveno preko interneta.

Sigurnosne tipke nisu nikakva revolucionarna ideja. Ovakvih prijedloga bilo je i prije i to u sklopu borbe protiv pedofilije i dječje pornografije. Tako njemačka organizacija „White IT" već nudi određene softwarske komponente kojima se pojačava sposobnost baznog softwarea. Korisnici prijavljuju sumnjive stranice koje potom stižu do odgovorne osobe koja rješava žalbe ovog tipa.

Piše: Lea Talijančić/Deutsche Welle
31.07.2011. 16:35:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh